Na plažah bodo vojake zamenjali turisti. Foto: EPA
Na plažah bodo vojake zamenjali turisti. Foto: EPA

Po končanju 18-mesečnega konflikta, ki je to državo omejeval pri turističnem razvoju, se Libanon skuša postaviti na noge tam, kjer je bil nekoč zelo priljubljen - pri turistični ponudbi. Začetek je obetaven, libanonska zveza hotelirjev pa pričakuje dobro sezono.

Pred dogovorom so šotori opozicije kraljevali središču prestolnice, v zraku pa je nenehno visela grožnja napada. "Dobro je biti nazaj" in "videti je, kot da so ljudje znova začeli živeti", so eni bolj pogostih fraz, ki se slišijo po kavarnah v pariškem slogu v središču mesta, optimizem pa je že navdihnil tudi politike, ki letos pričakujejo med 1,3 in 1,6 milijona turistov, kar je znatno več od leta 2006 ali 2007, ko je to, nekdaj zelo priljubljeno destinacijo, obiskalo milijon ljudi.

Libanonski turizem je najbolj cvetel pred 90-dnevno državljansko vojno leta 1975, ko je v BDP-ju pomenil kar petino vsega ustvarjenega. Poznavalci zdaj pričakujejo, da bi se lahko v primeru stabilnosti oziroma daljšega obdobja miru delež spet povzpel, sicer ne na 20 odstotkov, ampak na 12.

Vabljeni k ogledu nekaterih podob Libanona: