Bo tudi letošnje poletje, ki se bo v Avstraliji začelo kmalu, na sydneyjski plaži Bondi polno turistov? Foto: EPA
Bo tudi letošnje poletje, ki se bo v Avstraliji začelo kmalu, na sydneyjski plaži Bondi polno turistov? Foto: EPA

Zaznali so devetodstoten padec števila obiskovalcev v primerjavi z obdobjem prvih devet mesecev lanskega leta, medtem ko je število Avstralcev, ki so se odločili za počitnice na tujem, v enem koledarskem naraslo za 10,3 odstotka. Našteli so kar 5,7 milijona odhodov na tuje, saj Avstralci izkoriščajo dober položaj njihovega dolarja, ki je julija dosegel rekordno vrednost 110,81 ameriškega centa.

Avstralski minister za turizem Martin Ferguson pojasnjuje, da je bil september še posebej "naporen" mesec tudi zaradi mednarodnih dogodkov: zaradi ramadana je prišlo manj obiskovalcev iz Indonezije in Malezije, svetovni pokal v ragbiju pa je pritegnil ljudi k sosedom na Novo Zelandijo.

Kitajci kmalu pred Britanci
Tudi na ključnih tujih trgih za Avstralijo vlada slabo gospodarsko stanje, saj se na Japonskem še pobirajo po marčevskem potresu in cunamiju, v ZDA in Evropi pa vlada nelagodje zaradi napovedanih kriznih ukrepov. Zato se zdaj ozirajo na druge, predvsem azijske trge, kjer prednjačita Kitajska in Indija.

Delež kitajskih obiskovalcev v prvih devetih mesecih leta se je namreč povzpel kar za 19,2 odstotka, državljani te azijske velesile pa naj bi kot prišleki v Avstralijo že v nekaj mesecih presegli Britance na drugem mestu (po Novozelandcih na prvem).