'Osama bin Town', 'Osamovo mesto', je nekdo nakracal na ograjo v vasi ob Abbottabadu, kjer je bil ubit vodja Al Kaide. Mnogi lokalni prebivalci sovražijo, da so zdaj neobhodno povezani s terorizmom. Foto: EPA
'Osama bin Town', 'Osamovo mesto', je nekdo nakracal na ograjo v vasi ob Abbottabadu, kjer je bil ubit vodja Al Kaide. Mnogi lokalni prebivalci sovražijo, da so zdaj neobhodno povezani s terorizmom. Foto: EPA
Slikovito, zeleno gričevje Shimla, severno od Abbottabada, je priljubljena izletniška točka.
Življenje gre dalje. V ozadnju bin Ladnov kompleks. Foto: EPA
Bin Ladnovo poslopje je danes močno zastraženo. Foto: EPA
V dnevih po uboju so mnogi 'pasli firbce' pred poslopjem. Foto: EPA

Za predsednika turističnega urada tega pakistanskega mesta se zdi to logična poteza. Trinadstropna vila (vila je v revnem Pakistanu očitno precej raztegljiv pojem) je zdaj znana po vsem svetu. Abbottabad je že zdaj priljubljen kot pakistansko alpsko pribežališče pred poletno vročino. In muzej zadnjega bivališča ubitega vodje Al Kaide bi lahko na dolgi rok prinesel nekaj denarja mestu, ki se je tako nenadoma znašlo v soju žarometov.
"To je bil zelo pomemben dogodek in verjamem, da bi hišo z velikim zanimanjem obiskali ljudje z vsega sveta," je za AP povedal predstavnik turističnega urada Jar Mohamed. A to še zdaleč ni univerzalni pogled na stvar. Mnogi si želijo porušiti zgradbo in se poskušati spet vrniti v čase, ko je bil Abbottabad le miren kotiček v sicer kaotični državi.
A za tiste, ki se skušajo domisliti kakega načina, da bi se okoristili od napada 2. maja, v katerem so ameriški specialci ubili bin Ladna, se zdi, da vedo, da obstaja trg za zloglasnost. V Londonu je ena glavnih turističnih znamenitosti The Tower of London, ki je bil nekoč zapor in prostor za usmrtitve.
V ZDA obstajajo turistične ture po poteh samomorov v Las Vegasu ali umorov serijskega morilca, Bostonskega davitelja. Bunker v Berlinu, kjer se je Adolf Hitler ustrelil, je bil leta neoznačen, ker so se nemške oblasti bale, da bi si ga neonacisti izbrali za romarsko pot. Bunker so prvič javno označili šele leta 2006, da bi tako poskušali demistificirati enega od najbolj simboličnih krajev tretjega rajha.
Tudi pri zapuščini bin Ladna je treba ravnati izjemno previdno. Al Kaida ostaja dejavna kljub smrti vodje, pakistanske oblasti pa so se znašle pod hudimi kritikami Washingtona, ki Islamabadu očitajo, ker ni odkril bin Ladna, čeprav je ta vrsto let živel v Abbottabadu, le streljaj od elitne pakistanske vojaške akademije. Američani trdijo, da so bin Ladnovo truplo pokopali v morju, prav zato, da bi se izognili, da bi njegov grob postal nekakšno svetišče njegovih privržencev.
Potem so tu tudi takšni domačini, ki se zgražajo nad povezavo med svetovnim terorizmom in njihovim zelenim gorskim mestecem, poimenovanem po britanskem častniku iz 19. stoletja, ki je zložil odo njegovi spokojnosti. "To je bilo zelo spokojno in mirno območje, a ta incident je ustvaril strah pred povračilnimi ukrepi in terorizmom," razlaga Mohamed Ašraf, 65-letni lastnik kavarne Kabul Jan v središču mesta.
Ašraf in drugi poslovneži, ki delajo na glavnem bazarju Abbottabada, pravijo, da turizem od ameriške akcije dalje opazno trpi, kar je resen problem, glede na to, da se Abbottabad zanaša na obiskovalce, ki se pred poletno vročino zatečejo sem.
"Turisti ne prihajajo, ker se bojijo, da je kraj gnezdo teroristov in nevarnih ljudi," razlaga 40-letni Said Ahmed, lastnik stojnice s sadnimi mečnimi napitki. "Pred napadom je mojo stojnico obiskalo 100 ljudi na dan. Zdaj jih pride manj kot 25." In le malo verjetno je, da bi ohranitev bin Ladnove utrdbe spodbudila obiskovalce, da se vrnejo. "Bali se bodo odziva teroristov ali talibanov, bombne eksplozije."
Prava preizkušnja bo prišla z začetkom visoke sezone junija, meni Hanif Kan, upravitelj prodaj in trženja hotela Pearl Continental v Abbottabadu. Takrat se šola za poletje konča, družine pa se napotijo v Abbottabad in gorata območja severnejše.
Major James Abbott, britanski častnik, ki je ustanovil mesto leta 1853, je zapisal ljubeč - čeravno malce neroden - hvalospev Abbottabadovi lepoti, preden ga je zapustil. "Spominjam se dne, ko sem prvič prišel sem in zavohal sladek zrak Abbottabada ... dajem ti slovo s težkim srcem, nikdar ne bodo spomini nate presahnili v mojih mislih." Od takrat prihajajo ljudje v Abbottabad iz celega Pakistana, da se naužijejo razgleda s hribov Šimla in obiščejo mošejo Ilajsi, ki vključuje kompleks kopališč, ki se napajajo iz vrelca, in bazen.
Vključiti bin Ladnov kompleks na turistični zemljevid bi bil način okoristiti se s "črnim madežem mesta", je dejal Suhail Afzal Sethi, 39-letni lastnik trgovine s športno opremo na glavnem bazarju. "Dodal bo še eno turistično atrakcijo, kot so hribovje Šimla in mošeja Ilajsi," meni Sethi.

V dnevih po uboju bin Ladna se je v kompleks zgrnila mala množica ljudi, a zdaj tam mrgoli le vojske in policije, ki obiskovalcem ne pustijo bližje od 100 metrov. V dnevih po smrti bin Ladna so se razširile govorice, da namerava vlada uničiti poslopje. Predstavnik pakistanske vojske, major general Athar Abbas, je dejal, da trenutno ne načrtujejo še ničesar in da zgradba ostaja pod vladno pristojnostjo. Spet drugi komaj čakajo, da se je znebijo.
"Po mojem mnenju bi morali zgradbo porušiti, ker če stoji, bo vedno bin Ladnov opomnik," je dejal Nizakat Husein Avan, 33-letni upravitelj Alpine Hotela v Abbottabadu. A tudi če bodo bin Ladnovo poslopje zbuldožirali do tal, bo njegov obstoj težko pozabiti. "Abbottabad je zdaj Osamabad," je pripomnil neki domačin ob izhodu Alpine Hotela.
V spodnji galeriji nekaj podob Abbottabada, bin Ladnovega poslopja in bližnje okolice.