Med tujci Ljubljano obišče največ Italijanov. Foto: BoBo
Med tujci Ljubljano obišče največ Italijanov. Foto: BoBo

V primerjavi z letom 2011 se je v Ljubljani lani za sedem odstotkov povečalo tudi število prenočitev. Teh je bilo po podatkih Javnega zavoda Turizem Ljubljana, ki pa še niso dokončni, nekaj manj kot 840.000. Ljubljanski turistični informacijski center je lani obiskalo skoraj 280.000 ljudi. V letnem poročilu zavoda je še zapisano, da so njegovi prihodki lani znašali dobrih 3,5 milijona evrov in da so se v primerjavi z letom prej povečali za slabih 70.000 evrov. Presežek prihodkov nad odhodki je bil v preteklem letu 13.500 evrov.

Dva projekta, ki sta najbolj zaznamovala leto 2012, sta bila prenova Grudnovega nabrežja, s katero je vzpostavljena sprehajalna pot med središčem mesta in Špico ter Botaničnim vrtom, in razvoj nove linije spominkov in darilc z ilustracijami arhitekta Jožeta Plečnika. Ta je povezana s kongresnim turizmom, saj želi Ljubljana pridobiti več kongresov in poslovnih dogodkov s 500 in več udeleženci.

Bodite obveščeni s Pismi iz Ljubljane
Lani so tudi uvedli mesečne elektronske novice o novostih v turizmu mesta Pisma iz Ljubljane, na stenske luči na stavbah v starem mestnem jedru pa so namestili viseče košare s sezonskimi zasaditvami cvetja.

Na javnih razpisih za sofinanciranje turističnih prireditev in programov turističnih društev je zavod za 40 projektov oziroma prireditev razdelil 140.000 evrov, za programe turističnih društev pa je med 15 predlagateljev razdelil 50.000 evrov. Tako sta s prireditvami oživela Breg in Gornji trg, na Kongresnem trgu je bil že četrto leto zapored festival Junij v Ljubljani, zaživel pa je tudi paviljon v parku Zvezda. Tudi sicer je zavod sofinanciral številne prireditve, ki so bile na prostem v središču mesta.