Številni hoteli na Maldivih imajo med svojo ponudbo tudi poroke in obrede obnovitve poročnih zaobljub. Foto: Uradna turistična stran
Številni hoteli na Maldivih imajo med svojo ponudbo tudi poroke in obrede obnovitve poročnih zaobljub. Foto: Uradna turistična stran
Maldivi so za mnoge raj na Zemlji. Foto: Uradna turistična stran
Letovišče Vilu Reef se ponaša s svojo bogato ponudbo poročnih zaobljub. Foto: MMC RTV SLO/Uradna stran

Na spletu se je pojavil video nekega zahodnjaškega para med obredom v letovišču Vilu Reef. A namesto blagoslova mašnik zakonca v tamkajšnjem jeziku okliče za "svinji" in "nevernika".
Hotel se je nemudoma opravičil za "neopravičljivo ravnanje" svojega osebja: "Upravo letovišča je ponižujoči dogodek globoko užalostil."
Namestnik maldivijskega ministra za turizem Ismail Jasir je za BBC povedal, da je vlada zaradi incidenta "zelo zaskrbljena". "Letovišče smo prosili, naj nas obvešča, kakšne ukrepe izvajajo. Od policije pa smo tudi zahtevali uradno preiskavo," je dejal. Po mnenju zunanjega ministra Ahmeda Šaheda bi incident lahko škodil slovesu te otoške države kot turističnega raja.

Psovke pod krinko romantike
Amaterski posnetek obreda, ki so ga pred nekaj dnevi objavili na YouTubu, prikazuje par, kako sedi pod improviziranem baldahinom na plaži, obkrožen z domačini. Nevesta je oblečena v belo obleko, v rokah drži šopek, na mizi pred parom pa ležijo uradni papirji in poročna prstana.
Mašnik pojasni potek obreda v angleščini, nato vsi vstanejo in sklenejo roke v molitvi. A namesto besed blagoslova, mašnik z intonacijskim molitvenim slogom na nič hudega sluteč par "spusti" slap žaljivk v jeziku divehi.
"Vajin zakon ni veljaven. Vidva nista tip ljudi, ki imajo lahko veljaven zakon. Eden izmed vaju je nevernik. Drugi je tudi nevernik in - utemeljeno verjamemo - ateist, ki ne verjame niti v religijo nevernikov," navaja časnik Minivan.

"Nečistujete in delate otroke. Pijete alkohol in jeste svinjino. Večina otrok, ki jih imate, je zaznamovana z aknami in madeži. Otroci, ki jih imate, so pankrti."
Kamera se nato osredotoči na dokumentacijo pred matičarjem - tamkajšnji mediji poročajo, da ta sploh ni poročni list, ampak pogodba za zaposlovanje -, ta pa nato začne brati. Izreče opazke na račun bestialnosti, spolnih bolezni in "pogostega nečistovanja homoseksualcev". Po slovesnosti par odvedejo, da posadi kokosovo palmo, ob tem pa večkrat komentirajo nevestine prsi.
Domačini zgroženi
Po Jasirjevih besedah je večina ljudi na Maldivih besna zaradi dogodka in upa, da bo par dobil odškodnino. "Osramočeni smo in izjemno besni," je povedal v imenu ministrstva za turizem. Ob tem je dodal še, da je turizem za državo bistvenega pomena, in zanikal, da bi bil incident znak sovražnosti med krajevnim prebivalstvom in turisti.
"Prepričan sem, da se skoraj vsi Maldivijci zavedajo, da je turizem glavna industrija tu in je tako zelo pomemben."

Jasir je še povedal, da vse obrede porok in poročnih zaobljub izvajajo uspešno, prepričan pa je tudi, da je bil dogodek izjemen slučaj.
Hotel Vilu Reef zaračunava 1.300 dolarjev za obred, ki po njihovih besedah parom ponuja priložnost, da "zaznamujejo mejnik v njihovem čudovitem skupnem potovanju".