
Restavracija modernega skandinavskega dizajna, imenovana Under (Čudež), je od zunaj videti kot ogromna leseno-betonska kocka, ki preti, da bo zgrmela v Severno morje.
Ta impresivna konstrukcija je delo norveškega arhitekturnega biroja Snoehetta, ki stoji tudi za operno hišo v Oslu in spominskim muzejem 11. septembra v New Yorku.
"Fascinantno je to gibanje iznad vodne gladine pod njo prek stavbe ... Veliko okno daje vpogled v podvodni svet, a ne kot akvarij, to je prava stvar," je povedal ustanovitelj Snoehette Kjetil Traedal Thorsen.

Ko vstopate v Under, se sprva zdi, kot da vstopate v savno, saj je zgornji, nadvodni del restavracije prekrit z lesenimi deskami, nato pa osem metrov dolgo stopnišče vodi navzdol v jedilnico, ki lahko sprejme okoli 40 gostov, ki imajo skozi orjaško podvodno okno veličasten razgled naravnost v ocean.
Po navedbah Traedala Thorsena konstrukcija prenaša tudi vse izredne vremenske razmere in je oblikovana na način, da lahko zdrži tudi “val stoletja", kot se je izrazil.
Večina podvodnih restavracij v tropih
Restavracija je pozicionirana tako, da je na stekleni steni zaznati le minimalne odseve, čez dan pa skozi njo vstopa naravna dnevna svetloba, ki jo voda obarva v zelenih odtenkih.
Za najdaljši, 18-hodni degustacijski meni, temelječ na lokalnih surovinah in morski hrani, boste odšteli 3.700 kron (380 evrov) na osebo, vključno z vinsko spremljavo.
"Cilj je, da 50 odstotkov gostov, ki jedo v Underju, prespijo v našem hotelu," je povedal Gaute Ubostad, eden od bratov, ki ima v lasti restavracijo in bližnji hotel. Ob tem je še dodal, da pričakuje, da bo vsako leto v restavraciji obedovalo okoli 12.000 ljudi.
Under se je odprl v sredo za prijatelje in svojce lastnikov, medtem ko bo restavracija prve redne goste sprejela v začetku aprila.
Po svetu je le peščica podvodnih restavracij, ki pa jih večinoma najdemo v tropskih krajih, kot so Maldivi.
Komentarji so trenutno privzeto izklopljeni. V nastavitvah si jih lahko omogočite. Za prikaz možnosti nastavitev kliknite na ikono vašega profila v zgornjem desnem kotu zaslona.
Prikaži komentarje