Sarajevo je leta 1984 gostilo zimske olimpijske igre. Le kdo se ne spomni takratne maskote, Vučka? Foto:
Sarajevo je leta 1984 gostilo zimske olimpijske igre. Le kdo se ne spomni takratne maskote, Vučka? Foto:
Zaradi vojne se je število prebivalcev zmanjšalo za četrtino, po nekaterih podatkih celo za polovico. Foto: EPA
Sarajevčani, ki se sami radi poimenujejo tudi »Sarajlije«, so še zlasti ponosni na znamenito Baščaršijo. Foto: RTV SLO

Sarajevo, največje mesto v Bosni in Hercegovini, je svet dolgo poznal predvsem kot gostitelja zimskih olimpiskih iger leta 1984. Maskote teh iger - znamenitega Vučka - se še vedno spominja dobršen del Slovencev. Seveda je Sarajevo danes veliko bolj znano po razvpitem obleganju od Srbov, ki je trajalo kar tri leta in pol in se je po posredovanju Američanov končalo konec leta 1995 s podpisom odmevnega deytonskega sporazuma.

Zaradi posledic vojne je število prebivalcev v glavnem mestu Bosne in Hercegovine, ki je imelo leta 1991 ob popisu okrog 600 tisoč prebivalcev, drastično upadlo. Tako naj bi danes v mestu živelo le še okrog 450 tisoč prebivalcev, po nekaterih ocenah pa celo manj kot 300 tisoč!

Kljub temu se mesto ob pomoči tujih donatorjev hitro obnavlja. Ostanki vojne so tako prej izjema kot pravilo, Sarajevčani pa jih pridno prodajajo vedoželjnim turstom.

Najbolj ponosni na Baščaršijo
Mesto je svojevrstna mešanica religij. To je edini kraj na svetu, v katerem na območju enega kvadratnega kilometra stojijo džamija, sinagoga, katoličanska in pravoslavna cerkev, v mestu pa si je mogoče ogledati tudi evangeličansko cerkev. Sarajevčani, ki se sami radi poimenujejo tudi »Sarajlije«, so še zlasti ponosni na znamenito Baščaršijo, zgrajeno v otomanskem slogu z orientalskim vodnjakom in ozkimi uličicami.

Tu prijetno diši iz čevapdžinic in burekdžinic ter po pravi turški kavi. Tre se prodajalcev preprog, šalov in znamenite orientalske obutve. Svoj prostor pod soncem so tu našli tudi številni Romi, ki te prej ali slej potegnejo za rokav, rekoč: »Ali imate kaj drobiža?«

Pivci in vegetarjanci, pozor!
Kot omenjeno, je Sarajevo predvsem raj za vse strastne mesojedce, pri čemer je treba ljubitelje svinjine opozoriti, da naj slastno pripravljenega kralja živali ne iščejo v muslimanskih okrepčevalnicah oziroma restavracijah. Prav tako v muslimanskih predelih mesta ne boste prišli na svoj račun ljubitelji piva in druge žlahtne kapljice, saj vam bo bošnjaška gostilnica ponudila kvečjemu brezalkoholno pivo. To naj bo opozorilo vsem vegetarjancem in pivcem, ki si želite spoznati, kako diha nekdanji jugoslovanski biser.

Ali ste vedeli ...
Pa še nekaj zanimivosti o Bosni in Hercegovini. Ste vedeli, da je v BiH-u za zavojček cigaret še vedno treba odšteti le okrog 0,70 evra? Da ima BiH celih 27 kilometrov avtoceste? Da Srbska krajina, ki »pripada« bosanskim Srbom, zavzema 49 odstotkov BiH-a - torej le dva odstotka manj kot Federacija BiH, ki razdeljena na 10 kantonov »pripada« Bošnjakom in bosanskim Hrvatom?

Sarajevo je vsekakor mesto, ki ga je vredno obiskati, če ne zaradi drugega, zato, da spoznate svojevrsten čudaški smisel za humor, ki ga premore večina Sarajevčanov, ter njihovo neomajno kritiko, ki vedno znova zadeva njih same.

Marjetka Nared