Dunaj je znova na vrhu, Ljubljana je zdrsnila za eno mesto. Foto: Reuters
Dunaj je znova na vrhu, Ljubljana je zdrsnila za eno mesto. Foto: Reuters

Dunaju do desetega mesta na lestvici sledijo Zürich, Auckland, München, Vancouver, Düsseldorf, Frankfurt, Ženeva, Köbenhavn in Sydney.

Med evropskimi mesti so visoko uvrščena še Amsterdam (11. mesto), Berlin (13. mesto), Bern (14. mesto), Hamburg (18. mesto), Luxembourg in Stockholm (na 19. mestu), Bruselj (21. mesto), Stuttgart in Nürnberg (na 24. mestu), Helsinki in Oslo (na 30. mestu), Dublin (33. mesto), Pariz (37. mesto), Lyon (38. mesto), Barcelona in London (na 39. mestu).

Ljubljana med mesti nekdanje Jugoslavije uvrščena najvišje
Med mesti srednje in vzhodne Evrope je najvišje uvrščena Praga (69. mesto), sledita ji Ljubljana in Budimpešta na 76. oziroma 77. mestu.

Ljubljana je med mesti nekdanje Jugoslavije, ki so se uvrstila na lestvico, najvišje na lestvici - Zagreb je na 98. mestu, Beograd na 141. mestu, Sarajevo na 158. mestu in Skopje na 159. mestu.

Med evropskimi mesti so sicer najnižje uvrščeni Kijev (176. mesto), Tirana (179. mesto) in Minsk (190. mesto).

Od ameriških mest je kakovost življenja najboljša v San Franciscu (28. mesto), Bostonu (34. mesto), Honoluluju (35. mesto), Chicagu (43. mesto) in New Yorku (44. mesto).

V azijsko-pacifiški regiji je najvišje uvrščen Singapur (26. mesto), Tokio je na 44. mestu, Hongkong na 70. mestu.

Dubaj, ki je na lestvici tik pred Ljubljano, je mesto z najboljšo kakovostjo življenja na Bližnjem vzhodu in Afriki. Abu Dabi je na 81. mestu, Port Louis na 83. mestu, Durban na 85. mestu, Cape Town na 92. mestu in Johannesburg na 95. mestu.

Mesta na repu lestvice ne presenečajo
Seznam mest, ki so se znašla na repu lestvice, ne preseneča, na 224. mestu je Damask, na 228. mestu Sana in na zadnjem mestu Bagdad.

Mercer je lestvico sestavil na podlagi 39 meril, med njimi so pomembnejši socialni in ekonomski vidiki, izobraževalni sistem, kakovost in dostopnost zdravstvene oskrbe, stanovanjska politika in varnost, pomembna pa je tudi ponudba na področju kulinarike, kulture in športa.