Indijanci sredi bujne Amazonke se pritožujejo zaradi turistov, ki ogrožajo njihov tradicionalni življenjski slog. Foto: EPA
Indijanci sredi bujne Amazonke se pritožujejo zaradi turistov, ki ogrožajo njihov tradicionalni življenjski slog. Foto: EPA

Ne le, da turistov ne spodbujajo, da bi postopali po džungelski amazonski vasi, znani po svojih izjemnih primerkih flore in favne, plemenski čuvaji celo fizično onemogočajo vstop vsem, razen povabljencem.
Zakaj? Delno je vzrok v tem, da se majcena populacija vasi (okoli 800, od tega večinoma Indijanci iz plemena Ticuna) skuša na vse kriplje oklepati svoje kulture in tradicij sredi silnega napada "zijal", ki komaj čakajo, da vidijo delfine, opice, redke ptice in rastlinstvo, ki ga je na tem območju v takem izobilju.
Lani je vas in okolico preplavilo kakih 35.000 turistov, plemenske starešine pa se bojijo, da bo njihov vpliv spodkopal njihove starodavne in ogrožene tradicije.

Številne pritožbe
Poleg tega si turisti v preteklosti tudi niso pridobili nobenih prijateljev s fotografiranjem, postavljanjem vsiljivih vprašanj in puščanjem za sabo več kot le stopinje. Tako vsaj po poročanju Daily Maila trdijo domačini, ki so se še pritožili zaradi smetenja.
Da bi bila žalitev še večja, domačini gospodarsko nimajo nobene koristi od navala turistov. Levji delež turističnih dolarjev, porabljenih na območju, naj bi šel namreč v roke potovalnih agencij. "Kar zaslužimo mi, je zelo malo. Turisti pridejo, kupijo par stvari, par obrtniških izdelkov, in gredo. Potovalne agencije so tiste, ki mastno služijo," je še povedal eden izmed vaških starešin.