Verjetno si ob obisku Londona večina Slovencev ne omisli spanja v hotelu s štirimi zvezdicami ... Foto: BoBo
Verjetno si ob obisku Londona večina Slovencev ne omisli spanja v hotelu s štirimi zvezdicami ... Foto: BoBo
Hanoj
Ulice v Hanoju so polne prodajalcev, cene pa so za evropske razmere smešno nizke. Foto: EPA

Potovalna spletna stran TripAdvisor je anketo zasnovala na stroških posameznika, če ta prenoči eno noč v hotelu s štirimi zvezdicami, se dvakrat pelje s taksijem in poje obrok ter popije koktajl.

Med prvimi tremi najdražjimi mesti so London, kjer posameznik za omenjene storitve porabi 377,40 evra, Pariz s 370,13 evra in New York s 363,84 evra. Najdražje skandinavsko mesto je Stockholm, ki je med prvo deseterico pristalo na četrtem mestu.

Sledijo norveški Oslo, švicarski Zürich, danski Köbenhavn in finski Helsinki. Najdražje kanadsko mesto je Toronto, avstralsko pa Sydney. Primerjali so cene v 48 najbolj priljubljenih mestih na svetu.

Predstavnik TripAdvisorja Scott Wegener je pojasnil, da rezultati ankete kažejo na to, da so azijske destinacije še vedno med najbolj cenovno dostopnimi, medtem ko evropske ostajajo med najdražjimi na svetu.

Na drugi strani lestvice, med najcenejšimi mesti za turiste, pa so se znašli Hanoj v Vietnamu, Džakarta v Indoneziji, Šarm el Šejk v Egiptu, Bangkok na Tajskem in bolgarska prestolnica Sofija.

Najdražja mesta za turiste:
1. London
2. Pariz
3. New York
4. Stockholm
5. Oslo
6. Zürich
7. Köbenhavn
8. Helsinki
9. Toronto
10. Sydney

Najcenejša mesta za turiste:
1. Hanoj
2. Džakarta
3. Šarm el Šejk
4. Bangkok
5. Sofija
6. Cape Town
7. Mumbaj
8. Kuala Lumpur
9. Praga
10. Budimpešta