Na gradu so odprti tudi informacijski center, Grajska trgovina Friderik in gostinska vrtova Grajske kavarne in vinoteke. Foto: BoBo
Na gradu so odprti tudi informacijski center, Grajska trgovina Friderik in gostinska vrtova Grajske kavarne in vinoteke. Foto: BoBo

Po dveh mesecih mirovanja bodo to soboto ponovno zagnali tirno vzpenjačo na Ljubljanski grad. Konec tedna bo v znamenju obletnice gradu. Obiskovalci se bodo lahko po znižani ceni pripeljali na vrh gradu, tam pa si bodo lahko pozneje brezplačno ogledali vse vsebine, ki so trenutno na ogled. Poleg stalnih postavitev si bo mogoče ogledati tudi dve priložnostni razstavi – prostorsko postavitev Nine Koželj in slikarsko razstavo Bojane Bense. Brezplačno se bo mogoče povzpeti tudi na Razgledni stolp ali pa raziskovati grajsko zgodovino z avdivodnikom ali mobilno aplikacijo.

Ustvarjalci grajske ponudbe vabijo, da ljudje tudi letos obiščejo ljubljansko znamenitost, doživijo in raziščejo, čeprav nekoliko drugače kot leta prej, bogato zgodovino ter se spomnijo dneva, ko je grad postal simbol Ljubljane in njenih prebivalcev.

Kot je zapisano na spletni strani Ljubljanskega gradu, so v skladu z veljavnimi priporočili omejili število obiskovalcev v notranjih prostorih in potnikov v vzpenjači, hkrati pa obiskovalce prosijo, da upoštevajo varnostno razdaljo, uporabljajo zaščitno opremo in sledijo navodilom zaposlenih.