Okna avtobusa so že zdavnaj ukradli lovci na spominke, pohodniki pa so pogosto nepripravljeni na divjino, zato so vozilo oblasti tudi odstranile. Foto: Reuters
Okna avtobusa so že zdavnaj ukradli lovci na spominke, pohodniki pa so pogosto nepripravljeni na divjino, zato so vozilo oblasti tudi odstranile. Foto: Reuters

Ministrstvo za naravne vire in aljaška nacionalna garda sta skupaj odstranila zapuščen in propadajoč avtobus, ki je na odročni in težko dostopni lokaciji na koncu zloglasne pohodniške poti Stampede Trail. Vozilo je zaslovelo po romanu Jona Kraukerja in istoimenskem filmu, dobitniku zlatega globusa in dveh nominacij za oskarja – V divjini. Film je posnet po resnični zgodbi in govori o mladem študentu, ki je leta 1992 v iskanju avanture odšel v divjino.

Sorodna novica V divjino: Ženska utonila, ko poskušala priti do slavnega avtobusa

Skozi leta se je več ljudi, ki so se podali na romanje proti avtobusu številka 142, poškodovalo ali nasedlo. Za dve obiskovalki je bil izlet usoden – leta 2019 je 24-letna Belorusinja Veramika Maikamava želela prečkati naraslo reko, vendar jo je tok vode odnesel, nekaj let pred tem je enaka usoda doletela 29-letno Švicarko Claire Ackerman. "Spodbujamo ljudi, da brezskrbno uživajo na divjih območjih Aljaske in razumemo, da je avtobus zelo priljubljen," je v izjavi povedal predstavnik Ministrstva za naravne vire Aljaske Corri Feige, "vendar je to zapuščeno in propadajoče vozilo zahtevalo številna nevarna in draga reševanja. Še pomembneje pa je, da je obisk turistične atrakcije nekaj obiskovalcev stal življenja."

Lokalni župan Clay Walker je odvoz avtobusa označil za veliko olajšanje. "Zaradi javne varnosti vemo, da smo storili pravo stvar, čeprav imamo zaradi odvoza nekoliko grenak priokus, saj je bil avtobus delček naše zgodovine,” je povedal.

Končna usoda razpadajočega avtobusa še ni znana. Ministrstvo za naravne vire je v izjavi pojasnilo, da ga za zdaj hranijo na "varni lokaciji", dokler ne sprejmejo nadaljnje odločitve.