Na Veliko Planino se na poletni dnevni oddih odpravijo mnogi Slovenci. Foto: BoBo/Manca Rožman
Na Veliko Planino se na poletni dnevni oddih odpravijo mnogi Slovenci. Foto: BoBo/Manca Rožman

Parkiranje na označenih parkiriščih v bližini Velike Planine je od danes plačljivo. Za ta korak so se v občini Kamnik in v podjetju Velika Planina odločili, da bi bolje uredili promet in pomagali vzdrževati čudovito okoliško naravo.

Za dnevno parkiranje motornega kolesa boste odšteli 5 evrov, za osebni avto 7 evrov, za kombi 20 evrov in za avtobus 50 evrov. Na voljo bodo tudi letne karte, ki vas bodo stale 25 evrov za motorno kolo, 35 evrov za avtomobil, 100 evrov za kombi ali avtodom in 250 evrov za avtobus.

Do težav je po besedah odgovornih prihajalo predvsem poleti, ko so nepravilno parkirana vozila povzročala precej preglavic. Nova ureditev bo izboljšala prometno pretočnost, lažji pa bo tudi dostop za interventna vozila. Del prihodkov od prodaje parkirnin bodo namenjeni tudi za razvoj širšega območja Velike Planine.

Telefonsko plačilo

Ureditev bo zajemala pet parkirišč, in sicer Jelšev konfin, Na Kisovcu, Rakove ravni, Ušivec in Mačkin kot. Parkirnino boste lahko poravnali na križišču pred parkiriščem na Rakovih ravneh ali preko SMS-sporočila. Navodila za takšno plačilo bodo objavljena na informacijskih tablah na vseh označenih parkiriščih.

"Če mobilni signal na mestu, kjer se boste nahajali, ne bi omogočal pošiljanja sporočila, lahko to storite tudi stran od parkirišča, kjer boste imeli signal. Vaše plačilo preko sporočila SMS bo zabeleženo v aplikaciji in bo preverjeno preko seznama," so še pojasnili v podjetju Velika Planina.