Turizem pri nas je še vedno globoko v rdečih številkah. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Turizem pri nas je še vedno globoko v rdečih številkah. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Od začetka unovčevanja turističnih bonov (19. junija 2020) do torka je bilo skupno unovčenih 912.831 turističnih bonov oziroma 44,59 odstotka vseh izdanih. Skupna unovčena vrednost znaša 130,28 milijona evrov, kar predstavlja 36,51 odstotka celotne vrednosti. Odstotka sta različna, ker nekateri upravičenci bona še niso unovčili v celotni vrednosti, so pojasnili na finančni upravi (Furs).

Turistične bone je lani kot obliko pomoči turistični panogi, ki jo je močno prizadela pandemija covida-19, prinesel tretji protikoronski zakon. Prejeli so jih vsi prebivalci Slovenije, in sicer mladoletni v višini 50 evrov, odrasli pa v višini 200 evrov. Skupaj je bilo izdanih 2,047 milijona turističnih bonov v skupni vrednosti 356,86 milijona evrov.

Izkoristiti jih je mogoče za nočitve oziroma nočitve z zajtrkom v nastanitvenih obratih. Čeprav je del turističnih delavcev pozival, naj se njihova uporaba razširi tudi na gostince ali turistične atrakcije, na ministrstvu za gospodarstvo to možnost zavračajo. Prav tako za zdaj ni razprave o tem, da bi še enkrat podaljšali veljavnost turističnih bonov – rok za koriščenje so že prestavili s konca lanskega na konec letošnjega leta.

Nastanitve so bile zaprte od konca oktobra do konca aprila

Lani so morali zaradi epidemije covida-19 nastanitveni turistični obrati vrata zapreti že spomladi, nato pa so poleti znova sprejeli goste in delovali skoraj do konca oktobra. Do njihovega vnovičnega zaprtja je pripeljal drugi val epidemije, postopoma pa so lahko znova začeli obratovati konec letošnjega aprila.