Razglasitev zmagovalne poti na Dnevu slovenskih planincev. Foto: Zavarovalnica Triglav
Razglasitev zmagovalne poti na Dnevu slovenskih planincev. Foto: Zavarovalnica Triglav

Koželjeva pot je potrebna skoraj celotne obnove s krajšimi presledki. Na novo bo treba obnoviti približno 2,5 kilometra poti. "To pomeni, da bo treba izdelati šest mostov prek grap in potokov, odstraniti podrto drevje, sanirati skoraj zamašen pretok reke Kamniške Bistrice v soteski Mali Predoselj in še mnogo več," so zapisali v Zavarovalnici Triglav. Izbor naj planinske poti je namreč del tradicionalne vseslovenske akcije Očistimo naše gore Zavarovalnice Triglav, poteka pa v sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije.

Tokratni izbor je že sedmo leto zapored spodbujal ljubitelje gora in planin h glasovanju za planinske poti, ki so potrebne obnove.

V izbor se je poleg zmagovalne ture uvrstilo še pet planinskih poti, ki so bile prav tako poškodovane v lanskih ujmah. Ker so bile lani zaradi neurij in poplav izredne razmere, so se v Zavarovalnici Triglav odločili, da sredstva za obnovo podarijo tudi drugouvrščeni poti, ki je postala Pot od jame Topla do Male Pece na Koroškem, za katero skrbi PD Mežica.

Simbolično so izide glasovanja razglasili v sklopu dogodka Dan slovenskih planincev, ki ga je Planinska zveza Slovenije pripravila v Črni na Koroškem. Ta regija je bila lani med najbolj prizadetimi v Sloveniji.