Mariborski akvarij že 57 let domuje v stavbi v mestnem parku. Foto: www.kraji.eu
Mariborski akvarij že 57 let domuje v stavbi v mestnem parku. Foto: www.kraji.eu
Mehiška klopotača
Ena od atrakcij mariborskega akvarija in terarija je zagotovo mehiška klopotača, ki sicer domuje v Južni Ameriki. Foto: www.nigrad.si
Rumeni ostrižnik
Ena zanimivejših prebivalk mariborskega akvarija je riba rumeni ostrižnik. Foto: www.nigrad.si

Vrata Mestnega akvarija, ki se nahaja v starinski zgradbi na obrobju mariborskega mestnega parka, so se prvič odprla leta 1953. Takrat so v Akvariju razstavljali predvsem vodno floro in favno, ki je bila značilna za ožjo Slovenijo, a je Akvarij kmalu razširil svojo dejavnost in razstavljal živali z vsega sveta. Danes tako v devetintridesetih velikih akvarijih, ki posnemajo rečna, jezerska in morska okolja iz vseh koncev sveta, plava 120 različnih vrst rib.

Akvarij - terarij v Mariboru je eden najbolj poznanih v južni in srednji Evropi, uvrščen pa je tudi v vse registre pomembnih evropskih in svetovnih akvarijev in živalskih vrtov. Obiskovalce najbolj privlačijo eksotične vrste vodnih živali, kot so južnoameriške piranje, barvite ribice iz porečja Amazonke, električne jegulje, stekleni somi, v terariju pa je najbolj atraktiven del zbirka strupenih kač, saj so predstavljene vse najhujše strupenjače na svetu, zanimive pa so tudi kače velikanke, želve ali krokodili.

Akvarij obiskalo že več kot dva milijona ljudi
Vodja Akvarija - terarija Branko Kolar je povedal, da glavnino obiskovalcev predstavljajo osnovnošolci, preostali gostje pa so predvsem individualni, družine in organizirane skupine iz Slovenije in tujine. Odkar je Akvarij - terarij odprl svoja vrata, ga je obiskalo že več kot dva milijona obiskovalcev.

"Večina obiskovalcev se pri nas oglasi še pred poletjem, od aprila do junija, ko po šolah potekajo naravoslovni dnevi in zaključni izleti. V poletnih mesecih opažamo veliko rast obiskovalcev iz tujine, kar kaže na to, da Maribor očitno vendarle postaja privlačna turistična destinacija," je povedal Kolar in ob tem dodal, da so samo julija našteli okoli 1.500 obiskovalcev, kar je veliko več kot v enakem obdobju lani.

Sedanji prostori na meji varnega delovanja
Ker ima mariborski Akvarij že dolgo tradicijo, so temu primerno dotrajani tudi prostori in oprema, saj so po Kolarjevih besedah že na meji varnega delovanja. V takih razmerah delajo že mnoga leta, a doslej mestna občina za njih ni imela posluha. To se je, kot je dejal, v pravkar iztekajočem se mandatu spremenilo, saj so že lani pristopili k izdelavi projekta in pridobivanju vseh soglasij za postavitev in selitev obstoječe zbirke v novi akvarij.

Akvarij naj bi bil po novih načrtih prav tako lociran v mestnem parku, a na drugi, ne preveč oddaljeni lokaciji. Pri tem so imeli nekaj težav zaradi pridobivanja naravovarstvenih soglasij, a po Kolarjevih zagotovilih njihova ustanova že tradicionalno sodi v mestni park, kjer je že 57 let in že skoraj predstavlja njegov zaščitni znak.

Novi akvarij bo vkopan v mestni hrib
"Izbrana je bila najbolj zelena rešitev, najbolj nevpadljiva, saj bo akvarij po načrtih vkopan v mestni hrib kot nekakšna zemljanka," je pojasnil vodja akvarija. Kot je dejal, bo za živali v novih prostorih precej bolje poskrbljeno, saj bodo dobili akvarije in terarije po evropskih standardih, vse skupaj pa bo bolj zanimivo tudi za obiskovalce, saj bo razstavna površina kar štirikrat večja.

Predvidena vrednost investicije je 7,5 milijona evrov, delno bodo sredstva pridobili od mestne občine, del denarja bodo pridobili iz prodaje obstoječega objekta, kjer je predvidena ureditev kavarne, kakršna je bila tukaj že med obema svetovnima vojnama. Največji delež investicije nameravajo pokriti z evropskimi sredstvi. "Če bo vse skupaj potekalo po zastavljenih načrtih, bomo do konca letošnjega leta pridobili gradbeno dovoljenje, stroji naj bi zabrneli spomladi, tako da bi do konca leta 2011 že lahko odprli novi akvarij," je optimističen Kolar, ki si od investicije obeta tudi večje število obiskovalcev.

Ob tem je Kolar prepričan, da bodo s selitvijo obogatili svojo ponudbo, saj so bili doslej zaradi prostorske stiske precej omejeni. Ker se bodo po selitvi vendarle lahko včlanili v Evropsko združenje živalskih vrtov in akvarijev, jim bo to omogočilo tudi izmenjavo živali z drugimi članicami združenja.

Foto: KRAJI - Slovenija