Cerkno. Foto: Zveza tabornikov Slovenije
Cerkno. Foto: Zveza tabornikov Slovenije

Postojnski podjetnik Marjan Batagelj, ki upravlja Postojnsko jamo in ki je pred šestimi leti kupil smučišče in hotel v Cerknem ter domačinom obljubljal ponovni razcvet turizma, je naletel na številne ovire. Nezadovoljni pa so tudi Cerkljani, ki so si od prihoda podjetnika v njihove kraje veliko obetali.

Ko so v hotelski stavbi zaprli edino večjo trgovino v središču kraja, se prebivalci niso pritoževali, saj so se veselili prenove hotela. Trenutno pa ni ne enega ne drugega. Resda so prav s pomočjo družbe Postojnska jama v tem času zunaj središča zgradili hipermarket, vendar za starejše ljudi, ki nimajo avtomobila, je ostala na dosegu nog le ena manjša in slabše založena trgovina.

Župan občine Cerkno Gašper Uršič je povedal, da so si želeli hitrejše prenove, vendar se nekaterih stvari preprosto ni dalo rešiti čez noč: "Zaradi lastniških zapletov, se pravi nelegalna stavba, stavbi je bilo treba spremeniti namembnost, plačati uzurpacijo itn. S tem smo se z družbo Postojnska jama dejavno ukvarjali zadnja tri leta."

"Vsi bi delali samo zjutraj"

Zdaj papirji za obnovo hotela so, vendar pa ni ljudi, ki bi delali. Marjan Batagelj je povedal: "Če kadrovske situacije v tem letu v Cerknem ne bomo uredili, da bo vzdržna, potem so tudi prenove lahko vprašljive. Potrudili se bomo, da bomo ljudi motivirali. Ampak pedigre, ki smo ga zaznali tukaj ... vsi bi delali po nekem urniku od šeste do druge ure." To sezono so se vozili nekateri zaposleni iz oddaljenih krajev, ampak dolgo to ne gre. Ljudje tukaj se morajo odločiti, da bi imeli turizem, je prepričan.

Sorodna novica "Žičničarstvo je v Sloveniji čista izguba." Batagelj si želi preobrazbe Cerknega.

Tudi glede smučišča je črnogled. Pa ne le zato, ker bodo zimske sezone vse krajše, ampak zaradi nekaterih lastnikov zemljišč, ki ne dajo soglasij za letni kolesarski park: "Biti neprestano pod pritiskom, da te bo nekdo izsiljeval z nadomestilom za uporabo zemljišča, preprosto ne gre. Parka danes ni, ker družba ni dobila soglasja za uporabo enega dela zemljišča in se je morala celotnemu parku odpovedati."

Okrcal je tudi sobodajalce, ki imajo prazne sobe, hkrati pa zahtevajo umetni sneg, in potožil, da gre na Cerkljanskem vse tako počasi: "Če sem včasih govoril, da tukaj krasijo celo regijo trije P-ji, pridni, pošteni, predani, sem dodal še četrti P, počasni. Vse gre prepočasi ... In potem sta prišla še peti in šesti P, po polžje."

Ali se je postojnski podjetnik uštel in ni dobro ocenil svojega nakupa? "Nismo vedeli, za analizo ni bilo dovolj časa. Težave so bile pod preprogo, ampak ti preprosto tega ne veš. Lahko bi rekli, da smo napačno presodili, ampak saj v poslu nikoli prav ne oceniš vsega. Enkrat ti malo uspe, drugič ne, pomembno je, da v splošnem ne zgrešiš. Tukaj pa še vedno verjamem, da generalno nismo zgrešili, samo koncept se je v šestih letih tako močno spremenil. Kdo bi si pa mislil, da bo kadar koli težava žičničarstva elektrika? To se je lani zgodilo."

So pa na smučišču zdaj uredili adrenalinski park, izposojajo pa tudi električna kolesa. Poleti bodo odprti ob koncih tedna.

Batagelj obljubljal ponovni razcvet turizma, zdaj ni več tako optimističen