Foto: AP
Foto: AP

Ciper je bil leta 1974 po državnem udaru, ki ga je podprla grška vlada, razdeljen na dva dela – na severni, turško-ciprski del, in južni, grško-ciprski.

Vrsto let je Varosha, popolnoma zapuščena četrt starodavnega mesta Famagusta, delovala kot nikogaršnja zemlja med severom in jugom.

Sončenje pod zapuščenimi hoteli. Foto: AP
Sončenje pod zapuščenimi hoteli. Foto: AP

Vstop na območje, ki je nekoč privabljalo množice gostov z vsega sveta, je uradno prepovedan.

A zdaj je Ersin Tatar, premier samooklicane Turške republike Severnega Cipra (TRNC), razodel načrte za ponovno odprtje mesta, v katerem je svoj čas živelo 25.000 ljudi in se je ponašalo z več kot 12.000 hotelskimi sobami.

Sorodna novica Lepi zapuščeni kraji: obmorsko letovišče duhov na Cipru

"Na tej točki smo blizu začetka postopka za ponovno odprtje," je povedal Tatar za turško televizijo TRT.

Ob tem je pojasnil, da morajo sprejeti še vsa ustrezne uredbe in da bi se celoten projekt zaradi prihajajočih volitev lahko malce zavlekel, ni pa ob tem omenil nobenega konkretnega datuma.

A ostaja optimističen. "Kar se mene tiče, je vse pripravljeno," je dodal. "Čas je za novo poglavje."

"Maraş (turško ime za Varosho, op. a.) je znotraj ozemlja TRNC-ja. Tega nam ne more vzeti nihče. Nadaljujemo svojo uspešno pot."

Priljubljena tudi med bogatimi in slavnimi

Foto: AP
Foto: AP

Varosha je v 70. veljala za eno najbolj priljubljenih počitniških destinacij v Sredozemlju, zaželena tudi med slavnimi in bogatimi. Tu so med drugim dopustovali Elizabeth Taylor, Richard Burton, Raquel Welch in Brigitte Bardot.

Skozi naselje je peljala zveneče imenovana Avenija Johna F. Kennedyja, vzdolž katere so se dvigali v nebo rastoči hoteli King George, The Asterias, The Grecian, The Florida in Argo – najljubši hotel Elizabeth Taylor.

Da je Varosha še danes zapuščena, gre pripisati leta 1984 sprejeti varnostni resoluciji Združenih narodov, v kateri je navedeno, da je "vsak poskus poselitve katerega koli dela Varoshe, razen če gre za njene prvotne prebivalce, nesprejemljiv".

Ker turški Ciprčani območja ne smejo poseliti, območje pa je pod turško pristojnostjo, je Varosha danes mesto duhov.