Dallas je tretje največje mesto v zvezni državi Teksas in deveto največje mesto v ZDA. Foto:
Dallas je tretje največje mesto v zvezni državi Teksas in deveto največje mesto v ZDA. Foto:
Priljubljena nadaljevanka Dallas je iz mesta, v katerega so jo postavili, naredila mitični raj naftnih tajkunov in njihovih razvajenih žen.
Dallas po krivici slovi kot republikansko mesto - na predsedniških volitvah 2004 je Georgea Busha volila le četrtina prebivalcev. Foto: EPA

Tretje največje mesto v Teksasu skuša z novo reklamno kampanjo gejevske in lezbične popotnike prepričati, da jih bo Dallas sprejel z odprtimi rokami. Mestne oblasti so namreč sklenile, da je čas, da se otresejo javne podobe “mesta natupiranih frizur in glasnih kavbojev - če s tem seveda ne mislite transvestitov in tekmovalcev na gejevskem rodeu”, kot so zapisali na spletni strani dallaških turističnih informacij.

Denar spodbuja strpnost ...
“Ne skušamo biti politično korektni, ampak le gospodarsko korektni,” je iskren Phillip Jones, predsednik turistične agencije. Statistični podatki namreč pričajo, da istospolno usmerjeni turisti na dan zapravijo približno sto dolarjev več od drugih popotnikov, pa tudi od doma se odpravijo okrog petkrat na leto.

Prizadevanja Dallasa so že obrodili prve sadove: Family Pride Coalition, skupina borcev za pravice istospolno usmerjenih družin, je prejšnji mesec svoj sedež iz Washingtona že preselila v (po novem) prijaznejši Dallas – pa čeprav so tam še lani gladko zavrnili predlog za legalizacijo porok med geji in lezbijkami.

San Franciscu se še ni treba bati izgube lente
Odkar je Dallas pred dvema letoma počasi začel s svojo novo “promocijo”, je v mestu vzklila cela vrsta do gejev prijaznih hotelov, nakupovalnih središč in nočnih klubov; za naslednje leto je napovedanih že šest različnih prireditev, med njimi tudi gejevski rodeo. Mesto je na seznamu ameriških krajev, kamor geji najraje potujejo, trenutno na sedmem mestu (deli si ga s San Diegom) – zavedajo pa se, da “prestolnicama”, San Franciscu in Las Vegasu, še ne segajo do kolen.

Vsi niso tako navdušeni
Konservativno združenje Texas Eagle, ki ima prav tako sedež v Dallasu, je že izrazilo svoje neodobravanje nad novim trženjem mesta. Predsednica društva Cathie Adams celo meni, da se bo "promocija istospolnih dejavnosti zdela žaljiva družinam, ki se bodo zato začela seliti v predmestja ali okoliške kraje." V turističnem uradu odgovarjajo, da promocije razen ciljne publike verjetno nihče niti opazil ne bo. "Neumni bi bili, če Dallasa ne bi skušali prikupiti skupini ljudi, ki rada zapravlja za potovanja."

A. J.