Goste ob prihodu pozdravi recepcija z velikimi knjižnimi omarami. Foto: Library Hotel
Goste ob prihodu pozdravi recepcija z velikimi knjižnimi omarami. Foto: Library Hotel
Library Hotel
Skušnjava ostati v sobi in brati je včasih precejšna ... Foto: Library Hotel
Library Hotel
Na Manhattnu se skrivajo pravi hotelski biserčki. Foto: Library Hotel
Library Hotel
Hotelska terasa ponuja pogled na newyorške nebotičnike. Foto: Library Hotel

Library Hotel (Hotel Knjižnica) je manjši hotel s 60 sobami na newyorški Madison Avenue, blizu postaje Grand Central in newyorške javne knjižnice. Hotel ima dve posebnosti: domiselno oštevilčenje sob in več tisoč knjig, ki se skrivajo v sobah.

Library Hotel ima deset nadstropij in vsako od njih je "oštevilčeno" in poimenovano po eni od desetih glavnih kategorij Deweyjeve decimalne klasifikacije, ki razvršča vse znanje človeštva v deset skupin in številne podskupine.

Melvin Dewey je svojo klasifikacijo razvil leta 1876, če izvzamemo splošno skupino z oznako 000, pa si polja znanosti sledijo od "božjega k zemeljskemu", torej od filozofije in religije do zgodovine.

Deset nastropij sob
Sobe se začnejo šele v tretjem nadstropju in to je namenjeno tistemu delu znanosti, ki ga je Dewey oštevilčil s 300 - to so družbene vede. V tretjem nadstropju lahko gost torej prespi v sobi polni knjig, ki so posvečene komunikacijam (soba 300.001), političnim vedam (300.002), ekonomiji (300.003), pravu (300.006) ...

Sledijo nadstropja: jezikoslovje, matematika in naravoslovje, tehnologija, umetnost, literatura, zgodovina, splošna skupina, filozofija in religija.

Filozofija z Deweyjevo oznako 100 in religija z 200 bi pravzaprav morali biti v prvem in drugem nadstropju, a ti dve nadstropji v hotelu zasedajo recepcija, jedilnica, kuhinja ...

Library Hotel ima seveda tudi vse drugo, kar potrebuje vsak boljši hotel - v sobah ne manjka niti belgijska čokolada, a zdi se, da goste najbolj navdušujejo ravno knjige in dejstvo, da lahko nekaj dni preživijo v sobi "polni znanja". Ljubitelj glasbe lahko upa, da bo prosta soba 700.005, Slovenci pa bi morda z veseljem pokukali v sobo 400.001, ki je soba slovanskih jezikov.

Pa naj vam bo!
Leta 2003 so hotel tožili lastniki Deweyjeve decimalne klasifikacije, a je bil pritisk javnosti tako velik, da so se na koncu "prijateljsko" dogovorili, da hotel nenavadno poimenovanje sob lahko uporablja.

Zelo podobna Deweyjevi decimalni klasifikaciji je tudi UDK - Univerzalna decimalna klasifikacija, ki jo uporabljajo tudi slovenski knjižničarji. UDK sta po Deweyjevem sistemu v začetki 20. stoletja prevzela Paul Otlet in Henri La Fontaine, kasneje pa so UDK še večkrat dopolnjevali in revidirali.

T. T.