Tuji turisti so v šestih mesecih ustvarili skoraj 70 odstotkov vseh prenočitev, največ turisti iz Nemčije, sledili so gosti iz Avstrije in Italije, so sporočili s Statističnega urada Slovenije (Surs).

Logarska dolina. Foto: Pixabay
Logarska dolina. Foto: Pixabay

Domači turisti so ustvarili dva milijona prenočitev, kar je bilo za dva odstotka manj kot v istem obdobju lani, tuji pa skoraj 4,4 milijona, kar je za štiri odstotke več.

Samo junija je bila statistika nekoliko slabša od lanske. V prvem poletnem mesecu so turistični nastanitveni obrati poročali o 678.000 prihodih turistov in 1,6 milijona njihovih prenočitev. Prvih je bilo manj za odstotek, prenočitev pa je bilo za štiri odstotke manj kot v lanskem rekordnem juniju.

Domači turisti so junija ustvarili skoraj 147.000 prihodov in nekaj več kot 423.000 prenočitev, obojih je bilo za tri odstotke manj kot v istem mesecu lani. Največkrat so prenočili v Piranu, Izoli in Ankaranu.

Med domačimi turisti so znova prevladovale ženske, ki so ustvarile dva odstotka več prenočitev kot moški, najštevilčnejša je bila starostna skupina 65 let in več. Ženske te starostne skupine so v nastanitvenih obratih ustvarile skoraj četrtino vseh prenočitev domačih turistk, bivale pa so tudi najdlje – povprečna doba je po podatkih statističnega urada znašala 5,4 prenočitve.

V primerjavi s prejšnjim junijem se je z vidika vrste občin število turističnih prenočitev povečalo v občini Ljubljana, za osem odstotkov, kjer so skoraj dve tretjini prenočitev našteli v hotelih in podobnih nastanitvenih obratih. Foto: Pixabay
V primerjavi s prejšnjim junijem se je z vidika vrste občin število turističnih prenočitev povečalo v občini Ljubljana, za osem odstotkov, kjer so skoraj dve tretjini prenočitev našteli v hotelih in podobnih nastanitvenih obratih. Foto: Pixabay

Prihodov tujih turistov je bilo prejšnji mesec skoraj 532.000 ali približno toliko kot pred letom dni, prenočitev pa 1,2 milijona ali za štiri odstotke manj. Med njimi so najbolj priljubljene občine Ljubljana, Piran in Bled.

Pri tujih turistih so ponovno prevladovali moški, ki so ustvarili tri odstotke več prenočitev kot ženske. Najbolj zastopana je bila starostna skupina med 55. in 64. letom, povprečna doba njihovega bivanja pa je znašala 2,2 prenočitve.

Prenočitev turistov iz ZDA skoraj za petino več kot lani
Največ prenočitev med tujimi turisti so ustvarili tisti iz Nemčije, in sicer nekaj več kot 232.000 prenočitev ali 19 odstotkov vseh tujih. Največ jih je bilo starih od 55 do 64 let, največkrat pa so prenočili v občini Bovec.

Turisti iz Avstrije so ustvarili 99.000 prenočitev oz. osem odstotkov vseh tujih, tretjino vseh prenočitev so ustvarili v občini Piran. Prevladovala je starostna skupina 65 let in več.

Predjamski grad. Foto: Pixabay
Predjamski grad. Foto: Pixabay

Sledili so turisti iz Češke z 82.000 prenočitvami oz. sedmimi odstotki vseh tujih, prav tako so največkrat prenočili v Piranu. Največ jih je bilo starih od 45 do 54 let.

Na četrtem mestu so bili turisti iz Italije, sledili so gostje iz ZDA in Nizozemske.
V primerjavi z letom prej se je število prenočitev turistov iz omenjenih držav povečalo le pri tistih iz ZDA (za 18 odstotkov) in Češke (za dva odstotka).

Med vrstami občin več prenočitev kot lani le v občini Ljubljana
Tretjino prenočitev so turisti junija ustvarili v gorskih občinah, in sicer nekaj več kot 544.000. Največ jih je bilo v občini Bled. Sledile so obmorske (21 odstotkov) in zdraviliške občine (16 odstotkov) ter Ljubljana (15 odstotkov).

Piran je turistično še kako oblegan. Foto: Shutterstock
Piran je turistično še kako oblegan. Foto: Shutterstock

Domači turisti so največ prenočitev ustvarili v zdraviliških občinah, in sicer 37 odstotkov vseh njihovih prenočitev, med njimi največ v Brežicah. Med obmorskimi občinami, kjer so domači turisti ustvarili skoraj tretjino svojih prenočitev, pa je bila najbolje obiskana občina Piran.

Tuji turisti so največ prenočitev ustvarili v gorskih občinah (39 odstotkov vseh njihovih prenočitev), med njimi največ v občini Bled. Sledila je občina Ljubljana z 19 odstotki vseh tujih prenočitev.

V primerjavi s prejšnjim junijem se je z vidika vrste občin število turističnih prenočitev povečalo v občini Ljubljana, za osem odstotkov, kjer so skoraj dve tretjini prenočitev našteli v hotelih in podobnih nastanitvenih obratih.

Domači in tuji turisti so največ prenočitev ustvarili v hotelih (671.000 prenočitev oz. 41 odstotkov vseh), sledili so zasebne sobe, apartmaji in hiše (24 odstotkov) ter kampi (17 odstotkov).

Medtem ko je bilo v hotelih približno toliko prenočitev kot lanskega junija, jih je bilo v zasebnih sobah, apartmajih in hišah za dva odstotka manj, v kampih pa za 13 odstotka manj.

Vremenske razmere najbolj vplivajo na poslovanje kampov, ki so zaradi slabega vremena v juniju imeli za 13 odstotkov manj prenočitev. Foto: BoBo
Vremenske razmere najbolj vplivajo na poslovanje kampov, ki so zaradi slabega vremena v juniju imeli za 13 odstotkov manj prenočitev. Foto: BoBo

Pobegajlo: Upamo na vremensko normalen avgust
Na Turistično-gostinski zbornici po besedah Fedje Pobegajla rezultate ocenjujejo kot uspešne, upajo tudi na uspešno nadaljevanje poletne sezone. "S tem da po našem mnenju vseeno obstaja nekaj rezerve zaradi poplave lanskega avgista, ko se je poslovanje na s poplavami prizadetimi destinacijami ustavilo, pa tudi v vseh drugih destinacijah je prišlo do približno tedenskega zastoja pri rezervacijah. Upamo, da letos ne bo podobnih vremenskih razmer in da bo avgust vremensko normalen in poslovno uspešen".