Nemški potni list. Foto: Shutterstock
Nemški potni list. Foto: Shutterstock

A če so v Sloveniji za zamude pri izdaji osebnih dokumentov krive dolge čakalne dobe na upravnih enotah, imajo v Nemčiji drugačne težave – ozko grlo namreč predstavlja proizvajalec dokumentov, je za združeno nedeljsko časopisno redakcijo povedal upravni uradnik Helmut Dedy.

Dedy je sicer poudaril, da se glede zaostankov pri izdajanju osebnih dokumentov pojavljajo številne govorice, a priznal, da "lahko traja tudi do osem tednov, da so potni listi dostavljeni, medtem ko je normalno ta rok le kakšna dva tedna". Zatrdil je, da krivda ni pri lokalnih oblasteh oz. upravnih enotah, ampak do zaostankov prihaja v osrednji državni tiskarni.

Mnogi občani si, potem ko že naročijo potni list in izvejo, kako dolgo bodo morali čakati nanj, naročijo še izdelavo istega dokumenta v skrajšanem roku, za kar še dodatno plačajo, je razložil Dedy, kar po njegovem mnenju ni dopustno "in brez dvoma ni do državljanov prijazno", njegove besede povzema Deutsche Welle.

Po Dedyjevih informacijah so nekateri posamezniki za potovalne dokumente skupaj plačali okoli 170 evrov, s čimer so si zagotovili pravočasno dostavo potnega lista. Zato je že stopil v stik z notranjim ministrstvom in ga pozval, naj vsem, ki so dokumente plačali dvakrat, povrne vsaj kupnino za prvo oddano prošnjo. Tiskarna namreč posameznikom v takih primerih ne želi povrniti stroška.

V petih nemških zveznih deželah so se šolske poletne počitnice že začele, med drugim tudi v najbolj poseljeni, Severno Porenje-Vestfaliji, kar pomeni, da se velika večina Nemcev v teh dneh odpravlja na dopust, poroča Deutsche Welle.