Letovišče Šaraan je osupljiv in ambiciozen projekt, ki ga je razvil priznani francoski arhitekt Jean Nouvel, hotelski kompleks pa klešejo v peščenjak znotraj naravnega rezervata Šaraan v puščavi Al-Ula, poroča CNN.

Sorodna novica Kako je videti eden najosupljivejših hotelov na svetu?

Podobe, ki jih je objavil Nouvel na svojem Instagramu, prikazujejo elegantne, minimalistične in prostorne zunanje atrije, ki so v ostrem nasprotju z razkošnim, intimnim interjerjem, za katerega arhitekt pravi, da ga je delno navdahnilo bližnje arheološko najdišče Hegra, ki se je nedavno odprlo javnosti in je pod Unescovo zaščito.

Nouvel, ki je med drugim avtor Louvra v Abu Dabiju, pravi, da skuša s svojim oblikovanjem ohraniti starodavno pokrajino. "Vsak vadi in peščena sipina, vsak peščeni obronek in skalnata formacija, vsako geološko in arheološko najdišče si zasluži največje priznanje," je zapisal.

Komplementacija puščave

Nouvel je pri oblikovanju kompleksa navdih našel v Hegri, najbolj znani savdski starodavni naselbini. Foto: Wikipedia
Nouvel je pri oblikovanju kompleksa navdih našel v Hegri, najbolj znani savdski starodavni naselbini. Foto: Wikipedia

Al-Ula je dih jemajoča puščava, polna skalnatih osamelcev in zanimivih spomenikov kulturne dediščine, vključno s Hegro, ki so jo zgradili Nabatejci – starodavno arabsko ljudstvo, ki je zgradilo tudi znamenito Petro v Jordaniji.

Šaraan naj bi prve goste sprejel leta 2023, vključeval pa bo 40 suit in tri zasebne vile. Gradnjo bo nadziral Nouvel v sodelovanju s Kraljevim odborom za Al-Ulo, ki je bil ustanovljen leta 2017 s ciljem razviti in promovirati to regijo.

Arhitekt se je skušal pri oblikovanju pokloniti nabatejskemu načinu rabe svetlobe in senc v arhitekturi. Večina letovišča so sicer znotraj skale, a za končni učinek je ključno prodiranje dnevne svetlobe v sam prostor.

Gostje se bodo do svojih nastanitev spustili s steklenim ekspresnim dvigalom, svetloba pa bo v notranjost prodirala z odprtih teras. Veličastno letovišče naj bi obdajajočo krajino dopolnjeval, ne pa od nje jemal pozornosti, poleg tega bo zgrajen do narave prijazno.

Savdska Arabija vabi

Savdska Arabiaj se skuša v zadnjem času predstaviti kot vzhajajoča turistična destinacija, je pa na mednarodnem turističnem prizorišču še vedno novinka, znana bolj po svojih konservativnih zakonih, ki močno omejujejo pravice žensk in človeških svoboščin.

Kraljevina se je tujim turistom zares odprla šele lani z novim vizumskim programom. S širitvijo v turizem Savdska Arabiaj upa, da bo zmanjšala svojo odvisnost od nafte, diverzificirala gospodarstvo in promovirala svojo nacionalno identiteto.

Poleg Šaraana so v delu tudi drugi večji turistični projekti, vključno s projektom Rdeče morje, s katerim naj bi preoblikovali velik del savdske zahodne obale v letovišče, ki bi združevalo puščavo, otoke in gore, imelo pa naj bi tudi svoje letališče.

Gradbena dela potekajo tudi za Kidijo, nedaleč od Riada, ki jo oglašujejo kot največje mesto zabave na svetu in v kateri nameravajo zgraditi izpostavo zabaviščnega parka Six Flags in najhitrejši vlakec smrti na svetu.