Fotografije ponudnika na Bookingu se lahko preverijo s pomočjo orodij, kot sta TinEye in Google Images. Foto: Pixabay
Fotografije ponudnika na Bookingu se lahko preverijo s pomočjo orodij, kot sta TinEye in Google Images. Foto: Pixabay

Pred kratkim so z nacionalnega odzivnega centra za kibernetsko varnost SI-CERT sporočili, da zaznavajo povečano število prevar pri rezervacijah počitniških nastanitev. Tovrstne prevare, ki predstavljajo napredno obliko phisinga oz. ribarjenja. Ker so te predvsem na platformi Booking, so znane pod imenom Booking prevare, čeprav so jih v preteklosti zaznali tudi na drugih portalih.

Sorodna novica Vedno več prevar pri rezervacijah počitniških nastanitev

Tudi Policijska uprava Murska Sobota opaža, da so tovrstne prevare med dopusti pogostejše. "Ponudbe tipa 'predobro, da bi bilo res' se v večini primerov izkažejo za lažne," so zapisali v sporočilu za javnosti in poudarili, naj bodo počitnikarji še posebej pozorni, ko naletijo na luksuzen apartma ob morju, cena pa je zelo nizka. "Dodatno lahko preverite fotografije, naslov in mnenja uporabnikov," so še opozorili.

Goljufi lahko uporabijo legitimen oglas ponudnika

V primeru lažnega oglasa so slike nastanitve običajno ukradene, naslov pa izmišljen. Lokacija oz. naslov nastanitve se lahko preveri na Googlovih zemljevidih z uporabo funkcije 'street view' in se primerja s fotografijami v oglasu. Objavljene fotografije se lahko preverijo s pomočjo orodij, kot sta TinEye in Google Images.

Po besedah SI-CERT-a goljufi lahko uporabijo legitimen oglas ponudnika, ki svoje namestitve oddaja prek omenjene platforme. Kot so pojasnili na centru, to storijo s pomočjo kraje ponudnikovega gesla do platforme Booking in nato z uporabniki komunicirajo neposredno prek njegovega profila.

"Na sporočila, ki jih prejmete po drugih kanalih, se ne odzivajte in ne nakazujte denarja"

Policija je dodala, da naj s ponudnikom dopustniki vedno komunicirajo samo prek uradne platforme. "Na sporočila, ki jih prejmete po drugih kanalih, se ne odzivajte in ne nakazujte denarja," so opozorili in dodali, da se ljudje vedno lahko obrnejo tudi na pomoč za uporabnike platforme in prosi za nasvet.

"Če ste nasedli prevari in vnesli podatke kreditne kartice, čim prej stopite v stik s svojo banko," so še zapisali pomurski policisti, ki pozivajo, naj uporabniki, če so oškodovani, pokličejo tudi policijo.