Domači turisti so najraje zašli v Piran. Foto: BoBo
Domači turisti so najraje zašli v Piran. Foto: BoBo

Prihodov tujih turistov je bilo v turističnih nastanitvenih obratih avgusta letos nekaj manj kot 857.000. Ustvarili so 2,34 milijona prenočitev, kar je bilo polovico več kot lani in dva odstotka več kot v istem obdobju pred epidemijo. Tuji turisti so poskrbeli za 77 odstotkov vseh avgustovskih turističnih prenočitev. Med njimi je bilo največ Nemcev – več kot pol milijona oziroma 22 odstotkov vseh. Veliko je bilo še turistov z Nizozemske, iz Italije, Francije, Češke in Avstrije.

Domači turisti so avgusta ustvarili 23 odstotkov vseh prenočitev. Turistični nastanitveni obrati so poročali o nekaj manj kot 196.000 prihodih in skoraj 698.000 prenočitvah, kar je sicer polovica manj kot v istem mesecu prejšnjega leta, ko so prebivalci Slovenije lahko koristili turistične bone. Domačih prenočitev je bilo vseeno za devet odstotkov več kot avgusta 2019.

Avgusta so tako v turističnih nastanitvenih obratih našteli skupno 1,05 milijona prihodov turistov, kar je bilo 3,1 odstotka več kot istega mesca lani. Število turističnih prenočitev je bilo rekordno – kar 3,03 milijona. V prvih osmih mesecih leta je število prenočitev že preseglo celotno lansko leto.

Število prenočitev se je najbolj povečalo v Ljubljani

Tuji turisti so največkrat prenočili v občini Ljubljana, v prestolnici so poskrbeli za 98 odstotkov vseh prenočitev, domači pa v občini Piran. Ta je bila tudi občina z največ turističnimi prenočitvami. Avgusta je bilo sicer največ prenočitev, 38 odstotkov, v nastanitvenih obratih v gorskih občinah – največji delež med njimi je imela občina Bled. Petina prenočitev je bila v obmorskih občinah, 15 odstotkov pa v zdraviliških.

Med vrstami občin se je v primerjavi z istim mesecem preteklega leta število prenočitev najbolj povečalo v Ljubljani, za 57 odstotkov. Najbolj zmanjšalo pa v zdraviliških občinah, za 16 odstotkov. Domači in tuji turisti so v letošnjem osmem mesecu največkrat prenočili v hotelih – skoraj 915.000 prenočitev oziroma 30 odstotkov vseh. S štirimi odstotki manj so sledili zasebne sobe, apartmaji in hiše ter kampi s 24 odstotkov vseh.

Od začetka januarja do konca avgusta je Slovenijo obiskalo okoli 4,34 milijona turistov. Prenočitev je bilo 11,72 milijona, kar je več kot v celotnem letu 2021. Domači turisti so ustvarili 4,2 milijona prenočitev – 11 odstotkov več kot v istem obdobju lani – tuji pa 7,53 milijona, to je kar 138 odstotkov več kot leto prej.