Foto: Televizija Slovenija
Foto: Televizija Slovenija

Na Jahorini in Bjelašnici v Bosni in Hercegovini v vsem decembru ni snežilo niti enkrat. Nekdaj olimpijski prizorišči, danes pa znova vse bolj priljubljena turistična cilja sta se spopadala tudi s temperaturami, ki so bile višje od desetih stopinj Celzija.

"Čakamo ga vsak dan. Kmalu bomo morali domov, snega pa od nikjer," je potožil eden izmed turističnih delavcev, medtem ko njegov obrtni kolega ni bil tako črnogled. "Bolje bi bilo, če bi imeli sneg, vendar je dobro tudi tako."

Turistični delavci na Balkanu obupani zaradi tople zime

Bog in narava sta močnejša od tehnologije

Svetovalec za smučarska tekmovanja na Jahorini Aldin Maglić je pojasnil, da so z zagotavljanjem snega za smuko imeli težave, čeprav uporabljajo najsodobnejši sistem za zasneževanje. "Bog in narava sta močnejša od vsega tega," je dodal. Zaradi manjšega obiska ponudniki prenočišč in drugih storitev nižajo cene in odpuščajo delavce, upajo pa tudi na pomoč države. "Rekli so nam, da take sezone ne pomnijo. Obljubili so nam, da bodo skušali najti rešitev, na primer priznanje odškodnine zaradi naravne nesreče," je povedal eden izmed lastnikov hotela v okolici smučišča.

Tudi na Popovi Šapki brez snežink

Obupani so tudi v Severni Makedoniji. Na Popovi Šapki, ki je po navadi s snegom pokrita od novembra do aprila, se je prvič zgodilo, da v prazničnem obdobju ni bilo snega. "Ko smo se včeraj sprehajali po gorah, smo opazili, da so začele cveteti celo vijolice. Vse kaže na to, da je tukaj pomlad, in ne zima."