Gruzijska prestolnica je med turisti priljubljena vse leto. Foto: Pixabay
Gruzijska prestolnica je med turisti priljubljena vse leto. Foto: Pixabay

Vojna med Izraelom in Hamasom je gruzijskemu turizmu zadala znaten udarec, saj zaradi nje Izraelci manj potujejo v tujino. Upad turistov najbolj čutijo v Gruziji, ki običajno sprejme veliko izraelskih obiskovalcev. Podobno gre pričakovati tudi zmanjšan obisk ukrajinskih turistov. Leta 2022, ko je Gruzijo obiskalo kar 5,7 milijona turistov, so izraelski in ukrajinski obiskovalci zasedali četrto in peto mesto med najpomembnejšimi tujimi državami za gruzijski turizem. Na prvih treh mestih so Rusija, Turčija in Armenija. Leta 2021 je turizem predstavljal 6,4 odstotka gruzijskega bruto domačega proizvoda.

"Izguba je opazna. Razmere v regiji so vplivale na zmanjšanje števila turistov iz Izraela," je za Euronews povedal Levan Giorgadze iz Tbilisi Free Walking Toursa. "V primerjavi s preteklimi leti se je število turistov iz Izraela opazno zmanjšalo. Ne bi rekel, da jih sploh ni več, le veliko manj jih je," dodaja.

Glavno mesto Gruzije Tbilisi je med turisti priljubljeno vse leto, medtem ko so plaže ob obali Črnega morja priljubljena poletna počitniška destinacija. Šota Burjanadze, predsednik gruzijskega združenja gostincev, je za Euronews izrazil podobne skrbi: "Rezervacije so preklicane, projekcije novih rezervacij pa so zelo slabe. Zato letos žal ne bomo izpolnili naših pričakovanj." Kljub znatnemu upadu turistov iz Izraela pa gruzijski turizem še vedno računa na obiskovalce iz držav Perzijskega zaliva in Evropske unije. Sicer so podatki o obiskovalcih v prvem četrtletju leta 2024 spodbudni. V nasprotju s črnogledimi napovedmi je predsednica gruzijske turistične zveze Maia Omiadze prepričana, da "bodo drugo četrtletje, poletna sezona in splošni trend proti koncu leta v turistični panogi zelo pozitivni".

"Pričakujemo predvsem turiste iz Azije, Perzijskega zaliva in evropskih držav. Evropske države so predstavljale pet odstotkov celotnega obiska Gruzije. Danes pričakujemo, da bodo turisti obiskali predvsem Adžarijo, v veliki meri pa prihajajo iz naših sosednjih držav, Turčije, Armenije in Rusije," dodaja Omiadze.