Na Rogli so letošnjo smučarsko sezono tako zaključili z začetkom enajstdnevnega vnovičnega zaprtja države. Kot druga smučišča po Sloveniji so bili zaprti tudi v času novoletnih počitnic in sredi januarja. Kljub nekaj zaprtjem, zaradi državnih odlokov za preprečevanje širjenja okužb, jim je vseeno uspelo izpeljati 77 smučarskih dni, medtem ko jih je običajno med 120 in 135.

Gostili so nekaj več kot 60.000 smučarjev, povprečno je tako na Rogli letos smučalo 782 smučarjev dnevno. Največji obisk so v tej sezoni dosegli v času zimskih šolskih počitnic v vzhodnem delu države, saj so bili vse do sredine februarja, ko je bilo gibanje med regijami sproščeno, vezani zgolj na smučarje iz savinjske statistične regije.

Namestitve so samevale

Rogla je bila sicer odvisna zgolj od enodnevnih slovenskih obiskovalcev, saj so bile namestitvene zmogljivosti, ki v običajni zimi sprejemajo okoli tisoč gostov na dan, zaprte. Izjema so bili le gosti na zdraviliškem zdravljenju v Termah Zreče, športniki na pripravah in poslovni gosti. Nemoteno so tako izvajali stacionarno zdraviliško zdravljenje, priprave v "mehurčku" so omogočili tudi nekaterim slovenskim in tujim športnikom. Od januarja do marca so tako v primerjavi z istim obdobjem lani izvedli 15 odstotkov nočitev.

Kljub zahtevnim pogojem in strogim ukrepom so uspeli izvesti tudi dve mednarodni alpski deskarski tekmovanji na najvišji ravni – svetovno prvenstvo in svetovni pokal na začetku marca.

Poletna ponudba bo omogočala varno preživljanje prostega časa na svežem zraku

Okrnjena sezona je bila glede na število smučarjev v primerjavi z lansko sezono, ki se je prav tako končala nekaj dni prej, kot je bilo sicer običajno, za 60 odstotkov slabša. Ker so bile hotelske zmogljivosti praktično prazne, so v družbi Unitur čas izkoristili tudi za vzdrževalna dela. Med drugim so zaključili delno prenovo hotela Brinje in nekaterih bungalovov, v termah pa so pričeli s sanacijo severne fasade hotela Vital. Upe zdaj polagajo v uspešnejšo poletno sezono.

Posebno pozornost bodo namenjali vsebini in kakovosti ponudbe na način, ki bo obiskovalcem omogočal varno preživljanje prostega časa na svežem zraku. To vključuje doživljajske ponudbe za družine, programe, ki temeljijo na zdravih, zelenih in aktivnih doživetjih, ter nove kulinarične zgodbe.

Zaradi vseh ukrepov in s tem povezanega pomanjkanja gostov trenutno ukrep subvencioniranja čakanja na delo koristi tri četrtine delavcev družbe Unitur. Odpuščali niso, nekaterim zaposlenim za določen čas pa v teh razmerah niso podaljšali pogodb.