Vrh je v obliki kristala, kar pooseblja zgodovino kraja. Foto: Občina Rogaška Slatina
Vrh je v obliki kristala, kar pooseblja zgodovino kraja. Foto: Občina Rogaška Slatina

Po besedah župana Rogaške Slatine Branka Kidriča letošnji načrt obiska novega razglednega stolpa Kristal predvideva 35.000 obiskovalcev. V prvih sedmih tednih od majskega odprtja se je na novo turistično pridobitev tega znanega zdraviliškega kraja povzpelo že več kot 18.000 obiskovalcev, kar presega polovico celotnega letošnjega sedemmesečnega načrta. Obisk stolpa je po njegovem mnenju potrditev, da so si na občini zadali ambiciozen, a obenem zanimiv in realen načrt.

Popestritev z informacijskimi tablami

"Že nekaj časa imamo pripravljeno nadgradnjo zanimivosti oziroma privlačnosti stolpa v razgledni etaži Panorama. Po vsem obodu želimo namestiti informacijske table z naslovi in kratkimi opisi objektov ali hribov in drugih znamenitosti v določeni smeri pogleda," je navdušeno delil Kidrič.

Dodal je, da so se s projektom prijavili na razpis Interreg Slovenija-Hrvaška, vendar niso zbrali dovolj točk, da bi bil lahko sofinanciran iz tega programa. "Zato bomo iskali nove priložnosti," je še zagotovil.

Občina si od stolpa, katerega gradnja je stala pet milijonov evrov, obeta povečanje turističnega obiska in prihodkov.

Do vrha vodi 594 stopnic in dvigalo

V pritličju sta informativna točka in prodajalna, na 96 metrih višine je kavarna s 40 sedišči, na 104 metrih pa je najvišja odprta terasa. Stolp med drugim ponuja hojo po prosojnih tleh in virtualno doživetje, poimenovano Let s Pegazom. Prostori na vrhu stolpa lahko naenkrat sprejmejo do 150 obiskovalcev. Do vrha vodi 594 stopnic in dvigalo.

Občina je uredila tudi okolico stolpa. Ob njem je tlakovan trg s površino 740 kvadratnih metrov. V petih hiškah na trgu se predstavljajo lokalni ponudniki. Ob trgu sta parkirišče in izposojevalnica koles.