Z afganistanskim potnim listom se lahko pride brez omejitev v le 26 držav. Foto: Reuters
Z afganistanskim potnim listom se lahko pride brez omejitev v le 26 držav. Foto: Reuters

Svetovalno podjetje Henley & Partners vsako leto sestavi seznam "najboljših potnih listov" oziroma tistih, ki omogočajo potovanja brez vizumov; seznam je sestavljen na podlagi podatkov Mednarodne zveze za zračni promet (IATA).

Seznam sestavljajo od leta 2006, letos pa so opozorili, da še nikoli ni bilo tako velikih razlik med potnimi listi, saj so se zaradi pandemije covida-19 potovalne omejitve v zadnjih 18 mesecih močno razmahnile.

Indeks ne upošteva trenutnih mejnih režimov, saj se le-ti hitro spreminjajo. Če pustimo covid-19 ob strani, sta torej japonski in singapurski potni list najbolj prijazna do popotnikov, saj jih lahko poneseta v 192 držav po svetu. Nato sledijo večinoma potni listi držav Evropske unije – na drugem mestu sta nemški in južnokorejski potni list, ki omogočata brezvizumsko potovanje v 190 držav, na tretjem pa finski, italijanski, luksemburški in španski potni list (189 držav). Tudi na četrtem in petem mestu sledijo same države članice EU-ja, na šestem mestu pa so Nova Zelandija, Belgija in Švica.

Slovenski potni list omogoča potovanja v 181 držav

Na sedmem mestu so skupaj ZDA in Združeno kraljestvo, ki so bili še leta 2014 uvrščeni prav na vrh seznama. Slovenski potni list je skupaj z estonskim in latvijskim uvrščen na 11. mesto, z njim lahko brez urejanja vizuma, sodeč po seznamu, vstopimo v 181 držav.

Na dnu seznama so potni listi tistih držav, ki omogočajo vstop v manj kot 40 držav – afganistanski (26), iraški (28), sirski (29), pakistanski (31), jemenski (33), somalijski (34).

Pri Henleyju opozarjajo, da je mnogo držav ohranilo omejitve pri potovanjih, ki so jih uvedle zaradi pandemije. Foto: Reuters
Pri Henleyju opozarjajo, da je mnogo držav ohranilo omejitve pri potovanjih, ki so jih uvedle zaradi pandemije. Foto: Reuters

Pri Henleyju opozarjajo, da so razlike vse večje, kar v praksi pomeni, da so "restriktivne politike, ki so jih države uvedle predvsem zaradi omejitve širjenja covida-19, ostale, da ustavijo mobilnost s svetovnega juga na svetovni sever", piše CNN.