Prvo letalo v Madrid je poletelo danes. Foto: BoBo/Igor Kupljenik
Prvo letalo v Madrid je poletelo danes. Foto: BoBo/Igor Kupljenik

Potnikom bodo poleti iz Ljubljane v Madrid oziroma iz Madrida v Ljubljano na voljo dvakrat na teden, ob ponedeljkih in četrtkih, in sicer v obdobju od 29. julija do vključno 5. septembra. Direktne polete v Španijo bo za Iberio opravljal njihov regionalni prevoznik Iberia Regional Air Nostrum z najnovejšim letalom v floti Canadairom Regional Jetom 1000 s sto sedeži. Ob ponedeljkih bo iz Ljubljane poletel ob 15.30, ob četrtkih pa ob 12.00, pri čemer polet do Madrida traja približno dve uri in pol.

Kot so sporočili s Fraporta, so prvi polet Iberie v Madrid na ljubljanskem letališču pozdravili z vodnim pozdravom in simboličnim dogodkom za potnike, medije in druge deležnike. Slavnostni trak ob vzpostavitvi povezave so prerezali Eduard Martinez, kapitan Iberie, Robert Latin, v. d. generalnega direktorja direktorata za letalski in pomorski promet na ministrstvu za infrastrukturo, in Janez Lapajne, vodja področja za prodajo in trženje pri Fraportu Slovenija.

Iberia bo v Madrid in nazaj letela s 100-sedežnim zrakoplovom tipa Bombardier. Foto: BoBo/Igor Kupljenik
Iberia bo v Madrid in nazaj letela s 100-sedežnim zrakoplovom tipa Bombardier. Foto: BoBo/Igor Kupljenik

Tudi izhodišče za potovanja v Latinsko Ameriko

Babett Stapel, poslovodna direktorica Fraporta Slovenija, je ob vzpostavitvi linije povedala: "Na ljubljanskem letališču z veseljem pozdravljamo Iberio in novo letalsko linijo v Madrid, s katero pomembno krepimo mrežo naših letalskih povezav ter širimo povezljivost letališča. Madrid kot nova destinacija ponuja obisk privlačne španske prestolnice, madridsko letališče pa z močno mrežo povezav predstavlja izvrstno izhodišče predvsem za potovanja v Latinsko Ameriko. Povezava je zagotovo zanimiva tudi za španske goste, ki lahko tako z direktnim poletom obiščejo Slovenijo in spoznajo njene lepote."

Povezava s Španijo je zaživela tudi ob podpori spodbud države v okviru javnega razpisa za večjo letalsko povezljivost Slovenije, kot enega od prvih ukrepov za izboljšanje letalske povezljivosti Slovenije. Robert Latin, v. d. generalnega direktorja direktorata za letalski in pomorski promet na ministrstvu za infrastrukturo, je poudaril: "Odločitev prevoznika Iberia Airlines, da v poletnem času poveže Madrid z Ljubljano, nas je razveselila, saj se prestolnica Španije uvršča v sam vrh največjih mest Evropske unije. Vzpostavljena neposredna povezava z madridskim letališčem je pomembna tudi zato, ker to evropsko vozlišče nudi veliko nadaljnjih povezav. V času obratovanja nove neposredne letalske proge bo prevoznik z dvema letoma na teden v Madrid in nazaj letel s 100-sedežnim zrakoplovom tipa Bombardier. To je nov pomemben del v mozaiku letalske povezljivosti Slovenije."

Slaba letalska povezljivost Slovenije