Na Krvavcu je včeraj smučalo dobrih 200 ljudi. Foto: MMC RTV SLO/Tina Hacler
Na Krvavcu je včeraj smučalo dobrih 200 ljudi. Foto: MMC RTV SLO/Tina Hacler

Kljub odprtju smučišč preglavic slovenskih žičničarjev ni konca. Za smuko je namreč potreben negativen izvid testa, kar številne odvrne od obiska smučišč. Smučišča so bila tako rekoč celotno sezono do zdaj zaprta, a ob odprtju ni bilo bistvenega povečanja prometa, ki so si ga obetali žičničarji.

Ključna dostopnost testiranja

Za smuko je kljub odprtju potreben negativen izvid testa, ki mora biti opravljen v Sloveniji in ne sme biti starejši od 24 ur. Za otroke do vključno 12. leta starosti, ki smučajo v spremstvu staršev, test ni potreben. Poraja pa se vprašanje, kje v teh dneh opraviti hitri test, saj testiranje na vstopnih točkah za zdaj izvaja le peščica smučišč.

Sorodna novica Nekaj smučišč znova zagnalo naprave, nekatera bodo to storila šele v soboto

Čeprav jim je na nekaterih smučiščih uspelo organizirati testiranje na samem vhodu na smučišče, pa večina te možnosti nima. Zaradi tega so odvisni predvsem od dostopnosti testiranj po zdravstvenih domovih in drugih javnih zdravstvenih ustanovah.

"Pri nas na kraju samem ni mogoče opravljati testa. Kot javno podjetje imamo določene težave, tako da ne moremo teh testov kar tako naročati. Zato bi lahko delali samo z določenimi organizacijami, ki pa ta trenutek nimajo razpoložljivih kapacitet. Upam pa, da bo to s ponedeljkom, ko bo mogoče testiranje v vseh zdravstvenih domovih, za naše obiskovalce toliko lažje," je pojasnil Marko Rataj, pomočnik direktorja Marproma in vodja smučišča.

Na Golteh jim je sicer uspelo ob spodnji postaji nihalke Žekovec organizirati testiranje s hitrimi testi, a je smučišče v teh dneh zaradi obilice novozapadlega snega vseeno zaprto.

Za smuko je potreben negativen rezultat na hitrem testu. Foto: BoBo
Za smuko je potreben negativen rezultat na hitrem testu. Foto: BoBo

Upanje polagajo v zdravstvene domove

Žičničarji upajo, da bodo z začetkom testiranj v zdravstvenih domovih smučarji lažje prišli do zahtevanega negativnega brisa testa. Pričakujejo, da se bo obisk v prihodnjih dneh zato drastično povečal.

Ob nadaljevanju smučarske sezone žičničarji smučarje še prosijo, da spoštujejo zaščitne ukrepe, ki so veljali že do zdaj: medsebojna razdalja, obvezno nošenje mask in razkuževanje rok.

V kabinski žičnici se bosta lahko peljali največ dve osebi, ki ne pripadata istemu gospodinjstvu, druge žičniške naprave pa bodo lahko polovično zasedene, če ne gre za osebe iz enega gospodinjstva.

Odprli smučišča na Mariborskem in Areškem Pohorju