Pogled na Prešernov trg. Foto: MMC RTV SLO/E. S.
Pogled na Prešernov trg. Foto: MMC RTV SLO/E. S.
Koper
Koper čez dan - zaprte polknice, prazne ulice. Foto: MMC RTV SLO/E. S.
Srbska folklorna skupina v Taverni

Začne se že pred sončnim zahodom, ko različne kotičke v mestu naselijo poulični glasbeniki, ki ves večer skrbijo, da obiskovalcem ni dolgčas, tudi če se niso odločili za obisk katerega izmed koncertov. Tradicionalno prizorišče dogajanja pa je koprska Taverna, kjer potekajo poletni koncerti v Kopru, pa tudi filmski večeri. Sklop štirih koncertov slovenskih skupin tu organizira tudi Klub študentov občine Koper – gre za projekt Mišela, ki, kot pojasnjujejo, pomeni mešanico in prepih, značilna za slovensko Istro. Vstopnine v Taverni ni. Glasbeni utrinki polnijo tudi bližnji Ukmarjev trg.

Utrinek z nastopa srbske folklorne skupine v Taverni si lahko ogledate v priloženem videu.

Na dvorišču Pokrajinskega muzeja Koper in drugih lokacijah pa poteka Koperground, „Sunek kulture in umetnosti“, festival, ki ga prireja Društvo prijateljev zmernega napredka. Na ogled so med drugim filmi, dokumentarci, gledališke predstave, performansi in razstave, seveda pa ne manjka dobre glasbe – vse v duhu, nasprotnem siceršnjemu „poppoletju“. Preizkusite se lahko tudi v različnih delavnicah, med drugim likovni ter delavnici priprave veganske hrane. Pokrajinski muzej gosti tudi koncerte džez-etno-funkyglasbe.

Za ljubitelje klasične glasbe pa je poskrbljeno v atriju Pretorske palače, kjer potekajo koncerti klasične glasbe Tartini junior.

Gledališče, tržnica in še mnogo drugega
Poleg tega Koprčane in obiskovalce vse poletje razveseljuje festival uličnega gledališča in lutkovnih predstav PUF – Lutke brez meja, ki je prav tako brezplačen in poteka na več lokacijah v mestu. Vsi, ki vam je blizu gledališče, ste vabljeni tudi na poletne gledališke večere na Martinčev trg.

Med prireditvami velja omeniti še dogajanje ob sobotnih in nedeljskih dopoldnevih, ko se lahko pomudite na istrski, srednjeveški in ekološki tržnici. Na Prešernovem trgu se vsako nedeljo dogaja prireditev Homo na plac, kjer lahko spoznate, kako se je nekoč trgovalo, uživate v domačih dobrotah in se nasmejete predstavi branjevk.

Koper je poleti tudi prizorišče najrazličnejših razstav, za najmlajše je poskrbljeno na posebnih delavnicah. Dolgčas ne postane nikoli.

Srbska folklorna skupina v Taverni