Zaza je za vozovnico za Tokio julija letos na turnirju v Jordaniji premagala 42-letno libanonsko igralko Mariano Sahakian. Izid je bil 4:3.

Leta 2009 rojena Sirka, trenutno 155. igralka sveta, bo, kot kaže, najmlajša udeleženka letošnjih OI.

Britanska deskarka Sky Brown je le par tednov starejša od Zaze in bo 12. rojstni dan praznovala dva tedna pred začetkom olimpijskih iger, poroča CNN.

Če bi mlada Sirka na igrah osvojila medaljo, bi postala najmlajša z odličjem v individualni disciplini. Ta rekord trenutno pripada Nilsu Skoglundu, ki je leta 1920 pri 14 letih in 11 dneh osvojil srebrno medaljo v skokih v vodo.

Najmlajša z zlatom stara 13 let

Najmlajša ženska z olimpijsko medaljo je plavalka Inge Sorensen, dobitnica brona na 200 metrov prsno leta 1936, ko je bila stara 12 let in 24 dni.

Na istih olimpijskih igrah je ameriška skakalka v vodo Marjorie Gestring postala najmlajša dobitnica zlate medalje, takrat je bila stara 13 let in 268 dni.

Britanska deskarka Sky Brown bo 12. rojstni dan praznovala dva tedna pred začetkom olimpijskih iger. Foto: Reuters
Britanska deskarka Sky Brown bo 12. rojstni dan praznovala dva tedna pred začetkom olimpijskih iger. Foto: Reuters

Najmlajši udeleženec olimpijskih iger v zgodovini ostaja grški telovadec Dimitrios Loundras, ki je na OI leta 1896 tekmoval v ekipni tekmi na gredi pri le 10 letih in 218 dneh. Grška ekipa je takrat osvojila bron.

Leta 1928 pa je 11 let in 302 dni stara italijanska telovadka Luigina Giavotti v ekipni tekmi osvojila srebro.

Najstarejši dobitnik olimpijske medalje je po drugi strani Šved Oscar Swahn, ki je leta 1920 v ekipnem streljanju osvojil srebro. Star je bil 72 let in 279 dni. Swahn je tudi najstarejši udeleženec OI.

Poletne olimpijske igre bodo v Tokiu potekale med 24. julijem in 9. avgustom – če jih ne ustavi novi koronavirus, seveda.