Njegovo vodilo je:
Njegovo vodilo je: "Ni treba biti odrasel, da narediš neverjetne stvari." Foto: EPA
Dvojni rekorder. Foto: EPA
Dvojni rekorder. Foto: EPA

Zara Rutherford je januarja pri 19 letih postala najmlajša ženska, ki je sama obletela svet, zdaj pa se med rekorderje lahko šteje tudi njen mlajši brat Mack. 17-letnik se je namreč po petih mesecih vrnil v bolgarsko prestolnico Sofijo in tako končal polet čez 52 držav. S tem si je prislužil naziv najmlajše osebe na svetu, ki je Zemljo z letalom obkrožila sama.

Oba s sestro sta navdušena nad letalstvom. Foto: EPA
Oba s sestro sta navdušena nad letalstvom. Foto: EPA

Rutherford, čigar predniki so se prav tako ukvarjali z letalstvom, je sicer podrl dva Guinnessova rekorda – obenem je postal tudi najmlajši človek, ki je svet obkrožil v ultralahkem letalu, ki sicer doseže hitrost do 300 kilometrov na uro.

Najstnik, ki se je rodil britanskim staršem, odrasel pa je v Belgiji, je med svojo odisejado doživel tudi neverjetno vročino v Dubaju, se soočil z nenapovedanimi zaprtji letališč v Indiji, naletel na peščene viharje v Sudanu, eno noč pa je tudi preživel v kolibi na neposeljenem pacifiškem otoku, poroča BBC.

Novim dogodivščinam naproti. Foto: EPA
Novim dogodivščinam naproti. Foto: EPA

Sestra mu je tudi svetovala

Med zahtevnim popotovanjem okoli sveta, ki se je začelo 23. marca, vključevalo pa je tudi 11 ur dolge polete, sta ga starša, tudi pilota, vsak dan poklicala. Pogovorom se je pridružila tudi sorojenka, ki mu je dajala raznovrstne nasvete, tudi glede tega, katero pot naj ubere.

Po uspešnem zaključku je novopečeni rekorder, ki si je že od 3. leta želel postati pilot, vse pozval, naj "sledijo svojim sanjam, ne glede na to, koliko so stari", prav tako pa je poudaril, da je za dosego cilja potrebno trdo delo. Sam še naprej namerava leteti, trenutno pa se bo osredotočil predvsem na uspešen zaključek šole.