Foto:
Foto:

Od leta 1974 so po svetu prodali že več kot 30 milijard primerkov, figurice, ki se skrivajo v jajcu, pa so postale prava obsesija mnogih zbirateljev. Posebej veliko ljubiteljev teh igrač je v Nemčiji, kjer so jih našteli kar 300 tisoč. Nekateri so za najbolj redke figurice pripravljeni odšteti tudi več sto evrov.

Zbiratelj Harold Voelker razlaga tako veliko število nemških zbirateljev s tem, da so Nemci znani kot narod zbirateljev. Druga možna razlaga: Nemčija je že od nekdaj najbolj "hvaležen" trg za izdelovalca blagovne znamke Kinder, italijansko podjetje Ferrero, ki v državi ustvari približno četrtino vsega svetovnega prometa.

Kinder jajčka v veleblagovnicah sicer stanejo približno 50 centov. Neka legenda pa pravi, da je eden izmed zbirateljev za košček plastike nekoč zapravil celo 2.000 evrov.

Obstajajo tudi posebne spletne strani, namenjene zbirateljem figuric, ki jih opozarjajo na morebitne ponaredke iz azijskih držav, možna pa je tudi izmenjava figuric.

Sicer pa je razstava, na kateri je razstavljenih 2.000 figuric iz neke zasebne zbirke, do 30. maja na ogled v muzeju uporabnih umetnosti.