Foto:
Foto:
Za vse, ki ne veste - Nauru je majhen otok v južnem Tihem oceanu.
Koliko držav pa bi vi znali umestiti na svetovni zemljevid?

Na geografski olimpijadi, na kateri je sodelovalo že več kot 50.000 Američanov, trenutno zasedajo skromno 103. mesto. Boljše znanje od njih so med drugimi pokazali tudi prebivalci Mongolije, Maršalovih otokov in Kazahstana.

Geografska olimpijada je preizkus znanja, ki poteka prek spleta, začel pa jo je Roger Andresen. Ta je pred dvema letoma pustil svojo službo, ker je spoznal, da večina Američanov še ni slišala za Nauru in ne ve, da je Kamerun v Afriki.

Tako je ustvaril 'puzle' v obliki posameznih držav. Igralec mora tako v 200 sekundah razvrstiti deset naključno izbranih držav na svetovni zemljevid.

Spletna stran je privabila že več kot 300.000 igralcev iz 179 držav. Na lestvici držav trenutno vodijo Antigua, Senegal in Ukrajina, Slovenijo pa je 289 igralcev pripeljalo na 60. mesto med sodelujočimi.

Vrstni red se ves čas spreminja, najboljši igralci pa pravilno umestijo povprečno sedem držav.

Med države z največ sodelujočimi spadata tudi Norveška in Švedska, čeprav se po znanju ne uvrščata prav visoko.

"Geografija je temelj za razumevanje, kaj se dogaja po svetu," je povedal Andresen, ki je prepotoval že 44 držav, v njegovi družini pa je več misionarjev. "Glede na to, da smo svetovna velesila, bi morali biti bolj razgledani."