Spodbujati bi morali tradicionalno arhitekturo. Foto: Reuters
Spodbujati bi morali tradicionalno arhitekturo. Foto: Reuters

Z ukazom Spodbujanje čudovite zvezne civilne arhitekture se ustanavlja nov odbor, ki bo predsedniku svetoval glede prihodnjih stavb zveznih oblasti. "Nove zvezne zgradbe bi morale, tako kot priljubljene znamenite zgradbe, polepšati javni prostor, navdihovati duha, plemenititi Združene države Amerike ter vzbujati spoštovanje pri splošni javnosti in spoštovanje do arhitekturne dediščine," piše v dokumentu predsednika.

Po njegovem mnenju je arhitektura iz prejšnjega stoletja grda in 'surova', zvezne stavbe v Washington D. C.-ju pa naj bi bile neharmonična mešanica modernističnih in klasičnih oblik. Nove zvezne zgradbe bi morale spominjati na priljubljene znamenitosti, kot je Bela hiša, poroča BBC. Tako bi bile vse prihodnje zgradbe zveznih oblasti po Ameriki lepe. Najboljša bi bila gradnja v klasičnem grškem, rimskem ali podobnem slogu. Ravno uporabo klasične in preostale tradicionalne arhitekture pa bi morali spodbujati, in ne zatirati.

Pobuda vzbudila različne občutke

Bolj k tradiciji nagnjeni prebivalci so s predlogom, katerega osnutek je javen postal že februarja, zadovoljni. Uradnik iz Bele hiše je povedal, da so ankete ugotovile, da je večini Američanov bolj pri srcu tradicionalen slog. Neprofitna organizacija The National Civic Art Society, ki se zavzema za javno umetnost in arhitekturo predvsem v klasičnem slogu, je potezo sprejela, saj naj bi Američani že dolgo razumeli klasično arhitekturo kot utelešenje ključnih vrednot predstavniške vlade. "Oblika zveznih zgradb bi morala odsevati estetiko in simbolne preference ljudi, ki jim služijo."

Drugi pa s predlogom niso zadovoljni. Nekateri mu očitajo tudi nedemokratičnost. Ameriški inštitut arhitektov je že sporočil, da soglasno nasprotuje predsednikovi pobudi. Kot so zapisali, bi morale imeti lokalne skupnosti pravico in odgovornost, da same odločajo, kakšna arhitektura najbolj ustreza njihovim potrebam.