Samo drevo je vredno 'le' 10.000 dolarjev, do vrednosti 11 milijon pa mu pomaga kup zlatnine in dragih kamnov. Foto: EPA
Samo drevo je vredno 'le' 10.000 dolarjev, do vrednosti 11 milijon pa mu pomaga kup zlatnine in dragih kamnov. Foto: EPA
Božično drevo
Arabci priznavajo pretiravanje, a drevesa ne bodo umaknili. Foto: Reuters

Pred dnevi so svet obkrožile fotografije "najdražjega prazničnega drevesa vseh časov", 13 metrov visokega iglavca, na katerem niso bile obešene le praznične lučke in okraski, ampak tudi pregrešno drag nakit iz bližnje zlatarne. A bleščeče drevo je bolj kot navdušenje med ljudmi sprožilo ogorčenje in zmrdovanje nad pretiranim izkazovanjem silnega arabskega bogastva.

Drevo so preveč "obtežili"
Zato so se vodilni v hotelu Emirates Palace zdaj pokesali, dejali, da potezo obžalujejo in da so drevesce preprosto preveč - obtežili. "Žal nam je, da nas je zaneslo in da smo skrenili s poti, ki ustreza profesionalnim standardom in načelom takšnega hotela, kot je naš. Tradicijo postavljanja prazničnega drevesca smo s tem, da smo njegove veje obremenili s prvovrstnim zlatom, rubini, smaragdi, biseri, safirji, diamanti in drugimi dragimi kamni, preprosto zgrešili."

Za enotedensko potovanje milijon dolarjev
Gre za eno redkih potez, s katerimi so prebivalci zaradi naftnih bogastev izredno bogatega emirata, ki je del Združenih arabskih emiratov, pokazali nekaj občutka za resnično, povprečno življenje. V Abu Dabiju se namreč cedita "med in mleko", nove stavbe, ena bolj moderna kot druga, pa rastejo kot gobe po dežju. Tudi hotel, v katerem stoji "čudežno drevo", je znano po ponudbah, primernih le za najgloblje žepe, saj je na enem izmed prodajnih avtomatov mogoče kupiti kar zlate palice, hotel pa ponuja tudi enotedensko potovanje z zasebnim letalom po mestih Bližnjega vzhoda, za katero je treba odšteti okrogel milijon dolarjev.

"Želeli smo le pričarati praznično vzdušje"
Zanimivo pa je, da si je hotel hkrati z obžalovanjem tudi nekoliko umil roke in se odmaknil od spornega drevesa, saj so še zapisali, da so oni le "ponudili prostor za postavitev drevesa, okrasili pa so ga drugi".

Pojasnili so še, da z drevesom niso želeli vzbuditi negodovanja ali si pridobiti pozornosti, pač pa le polepšati bivanje v hotelu svojim gostom in jim pričarati praznično razpoloženje. "Želeli smo pokazati, da v Združenih arabskih emiratih cenimo vrednoti, kot sta odprtost in strpnost," so zapisali.

Čeprav gre za večinsko muslimansko prebivalstvo, pa je v državi opaziti veliko božičnih simbolov in tradicij, saj tako v Abu Dabiju kot Dubaju živi veliko tujih državljanov. Tako je skoraj v vsakem nakupovalnem središču mogoče srečati Božičke, utripajoče luči in otroke, ki prepevajo božične pesmi.