Na prvi dan pomembnega obdobja, ki ga zaznamuje predsedovanje Slovenije Svetu EU-ja, v Arboretumu Volčji Potok odpirajo razstavo EU v vrtnicah. "Predsedovanje Slovenije Svetu Evropske unije smo želeli zaznamovati s tem, da opozorimo na to, da imamo tukaj vrtnice iz vseh držav članic Evropske unije," je povedal Matjaž Mastnak, priznani strokovnjak za vrtnice, in pojasnil, da pokrivajo 27 držav, poudariti pa želijo, da so tudi botanična institucija, s široko paleto rastlin, s katerimi znajo tudi nekaj povedati.

V Arboretumu so se tako posebno priložnost odločili zaznamovati in ji dati svoj pečat s tistim, kar imajo in kar najbolje znajo. Razstava namreč vključuje vrtnice, ki so v državah dejansko nastale, v nasprotnem primeru so s pomočjo strokovnih društev držav članic dobili vrtnice, ki jih tam tradicionalno gojijo. Tako jim je uspelo dopolniti že sicer bogat nasad vrtnic – pohvalijo se lahko z več kot 1000 različnimi vrstami.

Vse vrtnice so označene z zastavicami in opremljene s QR-kodami, ki bodo obiskovalcem s pametnimi telefoni podale različne informacije o posamezni vrtnici in o položaju držav v svetu vrtnic. Na slovensko predsedovanje Svetu EU-ja so se v Arboretumu Volčji Potok pripravljali kar nekaj časa, razstava pa bo odprta do konca oktobra.