Assange je za številne simbol upora proti državnim obveščevalnim aparatom, ZDA pa ga obtožujejo izdaje. Foto: Reuters
Assange je za številne simbol upora proti državnim obveščevalnim aparatom, ZDA pa ga obtožujejo izdaje. Foto: Reuters

Po odločitvi tamkajšnjega upravnika zapora bo v zaporu Belmarsh v Veliki Britaniji lahko stekla poroka med ustanoviteljem portala Wikileaks Julienom Assangeem in njegovo zaročenko Stello Moris. Datum poroke še ni znan, a zaročenca si želita obred opraviti čim prej.

Assange je v zaporu od leta 2019, ko so ga britanske oblasti aretirale zaradi bega na ekvadorsko veleposlaništvo, s čimer naj bi kršil pogojni izpust. Na veleposlaništvu je Assange bival od leta 2012, tam pa sta se zaročenca tudi spoznala.

Par ima sicer že dva otroka, za poroko pa naj bi zaprosila že večkrat. Ker so jima poroko odrekali, sta proti britanskemu pravosodju in ministru Dominicu Raabu sprožila tudi upravni postopek. Upravnik zapora v Belmarshu pri tem ni imel nikakršnih zadržkov in je obred odobril, kot pravi, tako kot vsakemu drugemu zaporniku pod njegovim varstvom, ki za dovoljenje zaprosi. "Pomirjena sem, da je prevladal razum, in upam, da v prihodnje ne bo več vmešavanja v najin zakon," je za britansko tiskovno agencijo PA povedala Moris.

Stella je med Julienovimi najglasnejšimi zagovorniki. Foto: EPA
Stella je med Julienovimi najglasnejšimi zagovorniki. Foto: EPA

Assange se je leta 2012 pred izročitvijo ZDA zatekel na ekvadorsko veleposlaništvo v Londonu. Tam je zaprosil za politični azil, da bi se izognil izročitvi na Švedsko zaradi obtožb spolnega napada, saj se je bal, da ga bodo iz Švedske odpeljali v ZDA na zaslišanje v povezavi z dejavnostmi WikiLeaksa. Pozneje so na Švedskem postopek proti njemu opustili.

K njegovi aretaciji in koncu bivanja na veleposlaništvu sta vodila predvsem zamenjava na položaju ekvadorskega predsednika in posledičen konec gostoljubja te države. Januarja letos je britansko sodišče zavrnilo zahtevo ZDA za izročitev Assangea, vendar je bila vložena pritožba. Dokončna odločitev še ni bila sprejeta.

Ameriško pravosodje 49-letnemu Assangeu očita objavo zaupnih dokumentov o vojaških operacijah ZDA v Iraku in Afganistanu. Če bi ameriška sodišča razsodila, da je kriv po vseh 18 točkah obtožnice, mu grozi do 175 let zapora.