V spomladanskem delu prve nemške nogometne lige bodo na eni izmed tekem na tribunah tudi vsi, ki so sodelovali pri množični evakuaciji v Augsburgu. Foto: EPA
V spomladanskem delu prve nemške nogometne lige bodo na eni izmed tekem na tribunah tudi vsi, ki so sodelovali pri množični evakuaciji v Augsburgu. Foto: EPA

Poročali smo, da so včeraj po večurnem delu v središču Augsburga na Bavarskem uspešno nevtralizirali letalsko bombo, domove pa je moralo iz previdnosti zapustiti približno 54.000 prebivalcev tega bavarskega mesta, kar pomeni, da je šlo za eno največjih evakuacij v zgodovini Nemčije zaradi ostankov vojne.

Demontiranje bombe se je začelo okoli 15. ure in je trajalo skoraj štiri ure - 1,8 tone težko bombo, ki je imela več vžigalnikov, ki jih je bilo treba odstraniti, sta nevtralizirala dva deminerja, skoraj 1000 policistov in več sto gasilcev je pred začetkom del preverjalo, ali se v kakšnem stanovanju v krogu 1,5 kilometra od bombe še zadržujejo ljudje.

Ponudili tudi svoj stadion
V sodelovanju z mestnimi oblastmi so se zdaj pri nogometnem klubu Augsburg odločili, da bodo vse udeležence projekta povabili na eno izmed tekem nemške bundeslige v spomladanskem delu prvenstva.

"Veseli smo, da se je vse dogajanje s to bombo tako dobro razpletlo. Dobro smo se organizirali, zahvala pa gre številnim prostovoljcem. Kot majhno zahvalo bi radi vseh 4000, ki so kakorkoli sodelovali pri tem odstranjevanju bombe, povabili na eno naših tekem. Mi vsi smo Augsburg," je sporočil predsednik kluba Michael Ströll.

Bavarski klub je v nedeljo sicer tudi ponudil svoj stadion WWK Arena oziroma tamkajšnje prostore za pomembneže kot eno izmed točk, kjer so se zbrali tisti, ki so morali zaradi nevarnosti pri odstranjevanju bombe začasno zapustiti domove.

Doslej so največjo podobno evakuacijo zaradi bombe iz druge svetovne vojne organizirali leta 2011 v Koblenzu, ko je moralo domove zapustiti približno 45.000 prebivalcev.