Kupci so za vrhunsko volno razvajenk pripravljeni odšteti ogromno denarja. Foto: EPA
Kupci so za vrhunsko volno razvajenk pripravljeni odšteti ogromno denarja. Foto: EPA
Volna tele prebivalke Škotskega višavja je vredna veliko manj. Foto: EPA

Italijanski oblikovalec Loro Piana je izjavil, da je pri 93 kilogramih vrhunske volne posamezna dlaka merila v povprečju le 11,8 mikrona, običajno pa je pri volni avstralskih ovc pasme merino dlaka debela 20-21 mikronov.

En mikron je ena milijoninka metra, volna najvišje kvalitete pa je tista, katere dlake so debele manj kot 19,5 mikrona.

Italijan je pojasnil, da 93 kilogramov prihaja iz gorskega dela Novega Južnega Walesa, za kilogram dragocene volne pa je odštel dobrih 340.000 tolarjev, to je kar 357-krat več, kot bi odštel za kilogram navadne volne.

Loro Piana bo volno porabil za moške obleke, ki jih prodaja za več kot dva milijona tolarjev. Lani je ista čreda proizvedla 91 kilogramov enako vrhunske volne. "To je prav neverjeten dosežek, letos so izboljšale svoj lastni rekord," je prezadovoljen Piana.

Razvajena čreda ovac živi v odličnih razmerah. Kadar je slabo vreme, jih rejci umaknejo v hlev. Ovce takrat poslušajo glasbo - najraje italijanske opere in Andreo Bocellija. Vsako žival postrižejo le enkrat letno, hranijo pa jih s skrivnostno mešanico žitaric in sena, ki je pridelano na poseben način. Prehranske nasvete pa rejcem daje ovčji strokovnjak za prehrano.