Je nekoliko večja od Čaje. Foto: Petra Hrovatin, arhiv ZOO-ja Ljubljana
Je nekoliko večja od Čaje. Foto: Petra Hrovatin, arhiv ZOO-ja Ljubljana

Sredi julija se je živalskemu vrtu Ljubljana pridružila še levinja, ki je ob skotitvi dobila ime Jeevana, kar je cenjeno in priljubljeno hindijsko ime za deklice in pomeni življenje oz. biti živ. Izgovori se kot dživana. Ker so želeli ohraniti pomen in približek originalnemu imenu, na katero levinja tudi sliši, so se v ZOO-ju Ljubljana odločili, da bodo levinjo klicali Živana.

Po dveh tednih privajanja na novo okolje in spoznavanja v notranjih prostorih sta levinji prvič skupaj začeli spoznavati še zunanjo ogrado. Po besedah ljubljanskega živalskega vrta sta se za zdaj lepo ujeli in spoprijateljili. Zdaj sta vidni tudi obiskovalcem. Najnovejšo članico bodo najlažje prepoznali po tem, da je nekoliko večja od Čaje, močneje pa je odlakana tudi njena konica repa.

Po medsebojnem pozdravljanju in spoznavanju danes mirno sobivata v ogradi. Foto: Petra Hrovatin, arhiv ZOO-ja Ljubljana
Po medsebojnem pozdravljanju in spoznavanju danes mirno sobivata v ogradi. Foto: Petra Hrovatin, arhiv ZOO-ja Ljubljana

Posebno dobrodošlico je prejela tudi z Veleposlaništva Indije v Ljubljani

Levinja se je skotila v živalskem vrtu v Zürichu, ki je bil sicer eden od treh, ki so v zgodnjih 90. letih v Evropo uvozili prvih devet azijskih levov iz Indije. Iz matičnega krdela so jo kasneje preselili v ZOO Jaszbereny na Madžarskem. Ker je tudi ona ostala sama – ljubljansko levinjo Čajo je pred meseci zapustil samec Maksimus – se je Evropska zveza živalskih vrtov in akvarijev (EAZA) odločila, da obe 15-letni levinji zrela leta preživita skupaj v ljubljanskem živalskem vrtu.

Posebno dobrodošlico je nova levinja prejela tudi od Veleposlaništva Indije v Ljubljani. Veleposlanica Namrata S. Kumar je v sklopu vodilne indijske vladne pobude LIFEStyle For Environment ter Ek ped Maa ke naam (Drevo za mater Zemljo) ljubljanskemu živalskemu vrtu ob priložnosti donirala drevje za pozelenitev ograde azijskih levov.

Obenem je veleposlaništvo Indije postalo tudi novi pokrovitelj Živalskega vrta Ljubljana in bo odslej vsakoletno skrbelo za obnovo gozda v tem delu krajinskega parka Tivoli, Rožnik, Šišenski hrib.

Čeprav indijsko populacijo levov uradna sodobna genetika uvršča med severnoafriško podvrsto, se od nje tudi nekoliko razlikuje po videzu ter načinu življenja

Živana je ena od 125 azijskih levov v skupno 42 živalskih vrtovih, ki tvori prvo naravovarstveno populacijo te ogrožene podvrste levov zunaj Indije v vzrejnem programu EAZA.

Čeprav indijsko populacijo levov uradna sodobna genetika uvršča med severnoafriško podvrsto, se od nje tudi nekoliko razlikuje po videzu ter načinu življenja. Raje kot v savanskem okolju se azijski levi zadržujejo v vlažnih mešanih gozdovih. Imajo skromnejšo grivo, so pa zato bolj poraščeni v pazduhah ter po kožni gubi na trebuhu in na konici repa.

Razlikujejo pa se tudi po načinu življenja, saj za razliko od afriških, živijo v manjših krdelih, ki jih tvorijo predvsem posamične samice s svojimi mladiči, samci pa živijo ločeno, posamič ali v manjših skupinah.