Barbika kot ideal popolne ženske? Lepo telo, božanski mož ob strani, sanjska hiša in hiter avtomobil. Foto: EPA
Barbika kot ideal popolne ženske? Lepo telo, božanski mož ob strani, sanjska hiša in hiter avtomobil. Foto: EPA

Za njen okrogli jubilej so v Baslu priredili razstavo, ki bo počastila barbikinih 50 let, razstava pa bo trajala do 8. februarja. V Švici je razstavljenih kar 1.000 primerkov te kultne igrače, z razstavo pa so želeli izpostaviti razvoj barbike skozi leta.

Barbika je kulten status doživela tudi, ker so izdelovalci igrače ugotovili, da se majhna dekleta ne želijo igrati z majhnimi punčkami, ampak z odraslimi ženskami, ki jih lahko oblačijo v oblačila za odrasle, vozijo sanjski avtomobil in živijo v prav taki hiši.

Barbika gre v korak s časom
Ne smemo niti zanemariti dejstva, da se je barbika vedno znala prilagajati času - tako je v osemdesetih nosila trajno, na začetku je skrbela le za družino, imela je svojega moža, pozneje pa je postala karieristka, zato so jo punčke lahko oblekle v zdravnico, učiteljico in vojakinjo. Punčko s svojo podobo pa so si zamislile tudi številne zvezdnice in tako so lahko majhna dekleta kupila barbike s podobo Britney Spears, Beyonce itd.

Prva barbika je prišla na trg 9. marca 1959, a ni doživela takojšnjega uspeha, pomagali so ji številni oglasi, ki so se začeli vrteti po televiziji. Povpraševanje je postalo večje kot ponudba, saj Mattel kar tri leta ni mogel dohajati vseh naročil. Seveda pa ima barbika tudi kritike. Največ se jih nanaša na njeno popolno telo, ki naj bi bilo neskladno, saj takih prsi in tako ozkih bokov ne premorejo niti najbolj znane manekenke z najpopolnejšimi postavami.

T. P.