Bi poskusili magično
Bi poskusili magično "ščipovo pivo"? Foto: EPA
Luna
Nekateri verjamejo, da ima polna luna magično moč - povzročala naj bi tudi nenavadno, celo "noro" obnašanje. Foto: EPA

V neki zasebni belgijski pivovarni v mestecu Peruwelz so se odločili, da to verovanje preizkusijo - v soju prve jesenske polne lune so tako zvarili prvi sod "ščipovega piva".

Kot je za Reuters pojasnil lastnik pivovarne Roger Caulier, ne gre toliko za to, da bi na slepo verjeli starim vražam, ampak da je treba pri varjenju upoštevati tudi naravo in njene zakone. "Do zdaj smo opravili že veliko poskusov, in izkazalo se je, da je fermentacija ob polni luni močnejša in učinkovitejša," razlaga Caulier.

Pivo je boljše, z intenzivnejšim okusom
"Končni izdelek je popolnoma drugačen - z boljšim, močnejšim okusom, ki v ustih ostane dlje," je nad pivom, varjenim ob ščipu, navdušen lastnik pivovarne. Caulier je vodenje pivovarne prevzel od svojega dedka, ki je leta 1930 začel variti pivo in ga prodajati od hiše od hiše. Ob tem še pojasnjuje, da polna luna pospeši fermentacijo, tako da ta traja samo pet dni namesto sedem, kar pivu doda poseben, a ne premočan okus.

Ščipovo pivo je sicer malce močnejše, saj ima 10 odstotkov alkohola, kar je kar veliko glede na evropske standarde, a ne tako zelo glede na belgijske - tam imajo piva povprečno namreč med 10 in 12 odstotki alkohola.

Zamisel je dobil pri prijatelju vinarju
Caulier je v pogovoru še priznal, da zamisel o varjenju piva ob polni luni ni zrasla na njegove zelniku - idejo je namreč dobil, ko je obiskal prijatelja v Alzaciji, ki se ukvarja z vinarstvom. Ta mu je pojasnil, da celotno proizvodnjo usklajuje glede na lunin koledar. Nato je začel eksperimentirati tudi sam in kmalu je iznašel malce drugačen, dvostopenjski postopek varjenja piva. "To daje izdelku malo več prepoznavnosti, nekako tako, kot to velja za edinstvene letnike vin," še pravi pivovar.