V ponedeljek se je težko vrniti na delo. Foto: EPA
V ponedeljek se je težko vrniti na delo. Foto: EPA
Nekateri bolniški dopust preživijo na kosilu s prijatelji. Foto: EPA

Britanska raziskava je napovedala tudi, da naj bi veliko prebivalcev Otoka v začetku leta vzelo bolniški dopust, saj jim je novoletno rajanje vzelo ogromno energije, voljo do dela pa jim jemlje tudi dolg delovnik.

Profesor na univerzi v Lancasterju Cary Cooper, ki je vodil raziskavo, je povedal, da je najbolj priljubljen mesec za bolniški dopust med Britanci prav februar, saj je takrat vreme najmanj vzpodbudno, nekaterim se še vedno toži po božičnih praznikih, novih dela prostih dni pa še ni na obzorju.

V raziskavi je sodelovalo 4.000 zaposlenih, 78 odstotkov pa jih v začetku leta noče izrabiti dopusta in gredo raje na bolniški dopust. V raziskavi so se pokazale tudi razlike med spoloma. Čeprav ženske in moški na leto preživijo povprečno devet dni na bolniškem dopustu, pa so ženske prepričane, da bi jih lahko dvakrat toliko. Razlike pa so tudi med mesti, saj si delavci v Liverpoolu na leto vzamejo povprečno 13 dni bolniškega dopusta, v Londonu pa le povprečno tri dni letno.

Tiste, ki si neupravičeno vzamejo bolniški dopust, pa včasih tudi ujamejo. Pet odstotkov vprašanih je priznalo, da so jih zalotili, nekatere celo med kosilom s prijatelji, ko bi morali biti doma bolni.