Niso več zadovoljni le z ostanki, ampak so začeli krasti iz krožnikov. Foto: EPA
Niso več zadovoljni le z ostanki, ampak so začeli krasti iz krožnikov. Foto: EPA

Galebi so pri svojem delu "dobro organizirani" - eden napade nič hudega slutečega turista, ki zaradi presenečenja izpusti hrano, nato pa se pridejo gostit še njegovi prijatelji, poročajo Britanci. "Urili so se pri teroristih, o tem sem prepričan," je dejal lastnik stojnice z morsko hrano v Brightonu Cliff Faires.

Glede hrane sicer niso preveč izbirčni, saj naj bi pojedli vse razen limone in tabaska. "Še nikoli ni bilo tako hudo. To leto je najbolj grozno doslej," je ocenil Jack Messenger iz obalne restavracije Sea Haze Bar. "Je pa to verjetno dobro za nas, saj se gostje, ko njihovo hrano pojejo galebi, vrnejo po novo porcijo," se je pošalil.

Strokovnjaki pravijo, da se galebi tako obnašajo, ker so vajeni živeti v bližini ljudi in se jih ne bojijo. Julija so ob tem še posebej agresivni, saj imajo v gnezdih lačne mladiče.

Kraja hrane pa ni edina težava. Na jugozahodu Anglije so galebi v zadnjih mesecih ubili tri hišne ljubljenčke - želvo in dva manjša psa. Zaradi tega se je v razpravo o tem, kaj storiti z galebi, že vključil britanski premier David Cameron in pozval k resni razpravi. Galebe je sicer v skladu z britansko zakonodajo prepovedano ubijati, je pa (pod določenimi pogoji) dovoljeno uničevanje njihovih jajc ali naseljevanje ptic roparic.