Moška je morje, v katerem mrgoli morskih psov, nosilo kar 25 dni. Foto: EPA
Moška je morje, v katerem mrgoli morskih psov, nosilo kar 25 dni. Foto: EPA
Ribiška ladja
Avstralske oblasti ne vedo, kje bi lahko začeli iskanje potopljene ribiške ladje. Foto: EPA

Dva moška, oba stara okrog 20 let, sta skupaj z osemnajstimi drugimi ljudmi delala na neki 12-metrski tajski ladji, ki se je po vsej verjetnosti zaradi močne nevihte oziroma visokih valov potopila v bližini severne avstralske obale, je medijem povedala tiskovna predstavnica avstralske uprave za pomorsko varnost Tracy Jiggins.

Nista imela nobene varnostne opreme, niti signalnih raket, nobenega vira komunikacije, zato sta 25 dni blodila po morju," je Jigginsova povedala za Reuters obenem pa dodala, da je bil zabojnik za led po velikosti primerljiv z običajno mizo. "Neverjetno je že to, da so ju na ogromnem področju sploh opazili." Moška je opazil avstralski helikopter obalne straže, od koder so ju takoj odpeljali v bolnišnico na Četrtkov otok (Thursday Island). Zdravniki so povedali, da sta bila oba pripeljana po 25 dneh "križarjenja" med monsunskim obdobjem s ciklonskimi padavinami zelo sestradana in dehidrirana, sicer pa sta hitro prišla k sebi in so ju kmalu odpustili.

Moška edina preživela
Sledilo je zaslišanje, saj so imeli uradniki za imigracijsko politiko in na policiji kar nekaj vprašanj.
Jigginsova pravi, da ni dvomov, da so drugi člani posadke utonili, zato niso sprožili nobene reševalne akcije. "Povedala sta nam, da sta druge člane videla v vodi, nobeden od njih pa ob sebi ni imel kakšnega plavajočega predmeta. Ocenili smo, da v vodi nihče ni mogel preživeti 25 dni."

Uganka ostaja, kje je ladja, na krovu katere so bili Tajci in Mjanmarci, sploh potonila in kako daleč je odneslo moška, ki so ju našli 60 navtičnih milj (dobrih 111 kilometrov) oddaljena od otoka Horn. "Težko je oceniti, kje bi začeli iskanje - gre za res ogromno vodno površino. O primeru smo obvestili tudi reševalne enote v Indoneziji."

Okoli Avstralije vas težko najdejo
Avstralija ima eno najdaljših obal na svetu, njena obalna straža pa pokriva kar eno desetino vsega svetovnega morja oziroma 53 milijonov kvadratnih kilometrov Indijskega in Pacifiškega oceana ter južnih morij.

Preliv Torres, ki leži med Avstralijo in Papuo Novo Gvinejo, je zelo bogat z vrstami morskih psov, znan pa je kot priljubljeno ribolovno območje tako prijavljenih (uradnih) ribičev kot tudi ilegalcev, od katerih številni prihajajo iz Azije.

J. R.