George W. Bush bo čez približno petindvajset mesecev pripravljal kovčke. Foto: EPA
George W. Bush bo čez približno petindvajset mesecev pripravljal kovčke. Foto: EPA
Nizozemski protestniki
Mladi Nizozemci, ki so lani protestirali proti Bushevi politiki, so ameriškemu predsedniku poslali precej bolj ostro sporočilo. Foto: Reuters

Ped božičnimi prazniki gredo namreč zelo dobro v promet majice, skodelice, čepice, nalepke in druge stvari, ki opominjajo, da se dan, ko bo George W. Bush moral oditi iz Bele hiše, vztrajno bliža.

Še petindvajset mesecev z uro v žepu
Najbolje se prodajajo majice, na nekaterih je zapisan le datum Bushevega odhoda z mesta predsednika - 20. 1. 2009, na drugih pa datum spremlja še napis "Bushev zadnji dan". Zelo priljubljene so tudi žepne ure, ki odštevajo minute in sekunde do "zadnjega dne". Kolekcije "Bushev zadnji dan" se je pred 18 meseci domislil 56-letni Elliott Nachwalter iz Arlingtona v zvezni državi Vermont, ki je imel prej trgovinico s pripomočki za muharjenje. Idejo za kolekcijo je dobil, ker je bil vse bolj besen na odnos predsednika Busha do okolja. Ko mu je prekipelo, je začel delati priponke in nalepke ter jih razdelil prijateljem.

"Dajte duška jezi in razočaranju!"
Posel Nachwalterju že od ameriških kongresnih volitev, ki so bile novembra, cveti in napoveduje, da bodo še pred božičem prodali milijonti "poslovilni" kos, kolekcijo pa Američani lahko kupijo v več kot tristo trgovinah od Kalifornije do vzhodne obale. Kdor nosi majico, kapo ali priponko, na avtu pa ima nalepko, izraža jezo in razočaranje nad Bushevo zunanjo, notranjo in okolijsko politiko, razlaga podjetni Nachwalter.

43. ameriški predsednik je kovčke v Belo hišo prinesel 20. januarja 2001. Drugi mandat je nastopil štiri leta kasneje, 20. januarja 2009 pa v Ovalno pisarno nepreklicno prihaja njegov naslednik.